H αργεντίνικη Grupo Dolphin ξαναχτυπά
H αργεντίνικη Grupo Dolphin ξαναχτυπά

H αργεντίνικη Grupo Dolphin ξαναχτυπά

Νέο χτύπημα στην ελληνική αγορά από τον Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, επικεφαλής της εταιρείας από την Αργεντινή Grupo Dolphin/Pampa Energia.
RE+D magazine
10.03.2014

Νέο χτύπημα στην ελληνική αγορά από τον Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, επικεφαλής της εταιρείας από την Αργεντινή Grupo Dolphin/Pampa Energia.

Μετά την απόκτηση έναντι €10,3 εκατ. του κτιρίου γραφείων 5500 τμ. της BNP Paribas στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, οι Αργεντίνοι προχώρησαν σε μια ακόμη σημαντική συμφωνία. Προχώρησαν στην αγορά κτηρίου 8.000 τ.μ. στη Νέα Κηφισιά.

Πωλητής ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του επιχειρηματία, Γ. Μπόμπολα. Πρόκειται για το κτίριο γραφείων της Παντεχνικής η οποία πριν μερικά χρόνια είχε περάσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το κτίριο βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 326 και Ποταμού Καλαμά 32 και στέγαζε την Παντεχνική ενώ στη συνέχεια μισθώθηκε σε διάφορες εταιρείες. Πρόκειται για 6όροφο κτίριο που είναι μισθωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (ΑΕΓΕΚ, ΡΕΚΙΤ, κλπ)  και μάλιστα φέρεται να έχει και λίστα αναμονής εταιρειών οι οποίοι θέλουν να ενοικιάσουν χώρους στο εν λόγω κτίριο, εξαιτίας της θέσης του.

Η κίνηση αυτή του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του για να αυξήσει τη ρευστότητα σε μια περίοδο που έχει πληγεί από το «πάγωμα» των μεγάλων οδικών έργων και χρειάζεται «ζεστό χρήμα» το οποίο μπορεί να εισρεύσει μόνο με πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόδοση που εξασφαλίζει ο νέος ιδιοκτήτης ανέρχεται στα επίπεδα του 10%. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1996 και ήταν το στρατηγείο της οικογένειας Γιόκαρη που είχε την πλειοψηφία της Παντεχνικής.

Η Pampa Energia από την πλευρά της δηλώνει «παρούσα» στην ελληνική αγορά προχωρώντας σε αγορές επαγγελματικών κτιρίων σε μια χρονική στιγμή όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει ακόμη και πάνω από 50%.

Ο όμιλος από την Αργεντινή δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα, καθώς πρόσφατα πήρε μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Ελληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Αργεντινής συστάθηκε το 1945 με την επωνυμία Frigorifico La Pampa SA. Μέχρι το 2003 οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες περιορίζονταν στον χώρο του real estate, ενώ το 2005 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Grupo Dolphin, έναν επενδυτικό όμιλο που τη χρησιμοποίησε ως «όχημα» για τις επενδύσεις της στην Αργεντινή.

Το όνομα άλλαξε πρώτος Pampa Holding SA και στη συνέχεια σε Pampa Energia SA, καθώς επικέντρωσε τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας.

Από το 2006 η Pampa Energia έκανε συνεχείς εξαγορές και πλέον είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πελατειακή της βάση ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της Pampa Energia, Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, που πλέον επενδύει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει πολλά distress ακίνητα. Γεννήθηκε το 1964, ενώ από το 1991 μέχρι το 2003 ήταν μέτοχος και αντιπρόεδρος της κορυφαίας αργεντίνικης εταιρείας real estate, της IRSA. Μέσω της εταιρείας Alto Palermo SA, επίσης, είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων στο Μπουένος Αϊρες.

Συνέταιρος του κ. Μιντλίν στην IRSA ήταν ο γνωστός σε όλους «γκουρού» των επενδύσεων και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο είχαν αγοράσει σημαντικά ακίνητα αλλά και μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Οι... κακές γλώσσες λένε ότι οι Μιντλίν - Σόρος και ακόμη ένας συνέταιρος, ο Εντουάρντο Ελζστάιν, ευθύνονται για την κατάρρευση της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας ενυπόθηκων δανείων, Banco Hipotecario, της οποίας ο Μιντλίν είχε διατελέσει διευθυντής.