H αργεντίνικη Grupo Dolphin/Pampa Energia έκανε το deal της χρονιάς στην Ελλάδα
H αργεντίνικη Grupo Dolphin/Pampa Energia έκανε το deal της χρονιάς στην Ελλάδα

H αργεντίνικη Grupo Dolphin/Pampa Energia έκανε το deal της χρονιάς στην Ελλάδα

Η εταιρεία Grupo Dolphin/Pampa Energia που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή
RE+D magazine
10.09.2013

Η εταιρεία Grupo Dolphin/Pampa Energia που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή και με σημαντικές τοποθετήσεις στον κλάδο του real estate, είναι ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου γραφείων που κατείχε η γαλλική BNP Paribas στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία.

Το deal που έκλεισε με άκρα μυστικότητα πριν μερικές εβδομάδες, είναι ίσως το μοναδικό τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα καθώς η αγορά επαγγελματικών ακινήτων δεν προσελκύει όπως παλιά επενδύσεις. Πρόκειται δε για μια πολύ σημαντική κίνηση από έναν ισχυρό «παίκτη» ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ered.gr, έχει πολύ πλούσιους μετόχους.

Το ακίνητο που πουλήθηκε στους Αργεντινούς έχει μετρηθεί σε 6.000 τ.μ. αλλά αν αφαιρεθούν ράμπες και ημιυπαίθριοι ο καθαρός χώρος που μένει είναι γύρω στα 5.000 τ.μ. Το τίμημα της συμφωνίας έφτασε τα 10,3 εκατ. ευρώ και την πώλησή του είχε αναλάβει από πέρυσι η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες η οποία, ούτως ή άλλως, συνεργάζεται για την Ελλάδα με το τμήμα real estate του ομίλου BNP Paribas.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το τελικό τίμημα δεν θεωρείται μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια συμφωνία στα 2.000 ευρώ/τ.μ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, προ κρίσης πωλούνταν γραφεία σε τιμές πολύ πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. ωστόσο η κρίση έχει προσγειώσει ανώμαλα τις αξίες των ακινήτων.

Παράλληλα, ένα μειονέκτημα του, κατά τα άλλα σημαντικού κτιρίου, είναι ότι δεν έχει μισθωτή, επομένως ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να περιμένει πολύ για να μισθώσει το συγκεκριμένο ακίνητο ενώ και τα μισθώματα που θα πετύχει δεν μπορεί να είναι μεγάλα. Σημειωτέον ότι ακόμη και κοντά στο Σύνταγμα, τα μισθώματα δεν ξεπερνούν πλέον τα 20-23 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν συνολικά πέντε υποψήφιοι για την αγορά του κτιρίου αλλά οι επενδυτές από την Αργεντινή έκαναν την καλύτερη προσφορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο fund αναζητά κι άλλα ακίνητα σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, αλλά με την προϋπόθεση να είναι μισθωμένα, να προσφέρουν δηλαδή κάποια εισοδήματα.

Η Pampa Energia που έκλεισε το deal της χρονιάς δεν είναι καθόλου τυχαία εταιρεία ενώ έγινε γνωστή στην Ελλάδα επειδή συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank κι από αυτήν πήρε το δάνειο για την εξαγορά του ακινήτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της εταιρείας είναι πρώην συνεργάτες του Τζ. Σόρος και διατηρούν καλές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Λέγεται ότι έχουν φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου ενώ τις επαφές με την Ελλάδα έχει κάνει μια ομογενής από την Αργεντινή η οποία εργαζόταν σε μεγάλο ελληνικό όμιλο.

Μέσω του fund που ελέγχουν, έχουν πραγματοποιήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων και εμπορικά στην καρδιά του Μπουένος Αιρες. Τη δεκαετία του 1990 μεταξύ των επενδυτών ήταν και ο Τζ. Σόρος.

Η Grupo Dolphin που έκλεισε τη συμφωνία έχει πρόεδρο τον Marcos Marcelo Mindlin.