Η άνοδος στις ενεργειακές τιμές βάζει "φρένο" στην ανάπτυξη της Ευρώπης
Η άνοδος στις ενεργειακές τιμές βάζει "φρένο" στην ανάπτυξη της Ευρώπης

Η άνοδος στις ενεργειακές τιμές βάζει "φρένο" στην ανάπτυξη της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει βελτίωση της συγκυρίας από την άνοιξη.
RE+D magazine
11.02.2022

"Φρένο" στην ευρωπαϊκή οικονομία βάζει η αύξηση των ενεργειακών τιμών ενώ συγχρόνως εκτοξεύει τον πληθωρισμό με το μέλλον για την περιοχή να φαντάζει... "αβέβαιο".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βελτίωση της κατάστασης αναμένεται από την προσεχή άνοιξη. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν στο 3,5% για το 2022 από 2,2% προηγουμένως και για την οικονομική ανάπτυξη στο 4% από 4,3%.

Αφού επλήγη το 2020 από τις συνέπειες της πανδημίας, η οικονομική δραστηριότητα γνώρισε ισχυρή ανάκαμψη από την άνοιξη 2021.

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει την ανάπτυξη στις αρχές του 2022, αλλά «οι αντίθετοι άνεμοι θα καμφθούν προοδευτικά», σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

«Προβλέπουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης από την άνοιξη. Οι πιέσεις επί των τιμών θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι και στην συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί», δήλωσε.

Η αύξηση των τιμών αποτελεί πονοκέφαλο για πολλά χαμηλότερων εισοδημάτων νοικοκυριά, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία τελεί υπό πίεσιν για την αύξηση των επιτοκίων, ώστε να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που εμπεριέχει το ρίσκο της ανάσχεσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΕΚΤ «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Μαρτίου τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής, εξήγησε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα τους παρατηρητές αλλάζοντας τόνο σχετικά με τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι τα ρίσκα της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των τιμών βραχυπρόθεσμα είναι υψηλά και δεν απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Γερμανία, η αύξηση των τιμών θα φθάσει το 3,7% αυτήν την χρονιά, θα διαμορφωθεί στο 3,6% στην Ισπανία, στο 3,8% στην Ιταλία, και 2,8% στην Γαλλία, έναντι 3,9% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Γαλλία και η Γερμανία θα βρεθούν στο 3,6%, έναντι 4% για την Ευρωπαϊκή Ενωση, και αναμένεται να ξαναβρούν τον βηματισμό τους έπειτα από την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση το 2020. Η Ισπανία θα βρεθεί στο 5,6% και η Ιταλία στο 4,1%.

Ωστόσο, οι αβεβαιότητες σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις παραμένουν πολύ υψηλές, προειδοποίησε ο Πάολο Τζεντιλόνι.