Η Αθήνα άντεξε ως τουριστικός προορισμός το 2021
Η Αθήνα άντεξε ως τουριστικός προορισμός το 2021

Η Αθήνα άντεξε ως τουριστικός προορισμός το 2021

Σύμφωνα με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2021 οι 6 στους 10 επιβάτες ήταν ξένοι επισκέπτες.
RE+D magazine
23.02.2022

Η Αθήνα άντεξε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας με την πρόθεση των τουριστών για ταξίδι όχι μόνο παρέμεινε αναλλοίωτη αλλά και ενδυναμώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την 17η Έρευνα της ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting «Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2021» που πραγματοποιήθηκε από την Ενωση Ξενοδόχων σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αναφορικά με τα κύρια συμπεράσματα των ερευνών, που έτρεξαν από κοινού τόσο οι ξενοδόχοι της Αθήνας όσο και το αεροδρόμιο της Αθήνας, ξεχωρίζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΔΑΑ, το 2021 6 στους 10 επιβάτες ήταν ξένοι επισκέπτες. Σε απόλυτα νούμερα συνολικά το 2021 κατέφθασαν στον ΔΑΑ 12,3 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων οι διεθνείς επιβάτες ανήλθαν σε 7,7 εκατομμύρια.

Μάλιστα η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2022 είναι 52% ενώ η σύγκριση με το 2019 καταγράφει απώλειες 52%. Όπως επεσήμανε ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης, «μετά από δύο χρόνια δοκιμασίας, συνεργαζόμαστε για την επόμενη μέρα του αστικού τουρισμού. Είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ο «προορισμός Αθήνα», όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της κοινής μας έρευνας με την ΕΞΑΑΑ, διατηρεί την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητα».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα ικανοποίησης των ξενοδοχείων τονίστηκε ότι οι επισκέπτες που έμειναν σε ένα από τα ξενοδοχεία της Αθήνας έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν τα ξενοδοχεία αξιολογώντας τα με βαθμολογία 8,7 στα 10. Αναφορικά με τη διαδικασία εισόδου στην Ελλάδα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά αξιολογήθηκε 7,8 στα 10. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό επιρροής των μέτρων της πανδημίας στην εμπειρία, αυτός μειώθηκε από το 7,2 το 2020 σε 6,7 το 2021.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών στην Αθήνα αξιολογήθηκε με βαθμό 8,1 στα 10, με βάση πολύ υψηλές αξιολογήσεις για τον πολιτισμό της Αθήνας, τη συμπεριφορά των κατοίκων της, την πρόσβαση από το αεροδρόμιο και τις επιλογές διασκέδασης και χαμηλούς βαθμούς για ηχορύπανση, δημόσια καθαριότητα και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο μεταξύ η ικανοποίηση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων συνεχίζει να αποτιμάται υψηλά με βαθμολογία 8,7 και η σχέση ποιότητας/τιμής στο επίπεδο 8,5 στα 10. Οι δαπάνες των επισκεπτών παρέμειναν σταθερές 115 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Τέλος η ανάλυση δείχνει ότι το 47% όσων δεν επισκέφτηκαν το παραλιακό μέτωπο δεν τον γνωρίζουν, ενώ 6 στους 10 επισκέπτες δεν γνωρίζουν την Αίγινα.