Η εισβολή στην Ουκρανία με τα μάτια των αρχιτεκτόνων και designers
Η εισβολή στην Ουκρανία με τα μάτια των αρχιτεκτόνων και designers

Η εισβολή στην Ουκρανία με τα μάτια των αρχιτεκτόνων και designers

Πως περιγράφουν τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν, το "πάγωμα" των έργων και το αβέβαιο μέλλον τους στο περιοδικό Dezeen.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.03.2022

Αρχιτέκτονες και designers από την δοκιμαζόμενη Ουκρανία μιλούν στο Dezeen για το πώς αναγκάστηκαν να κλείσουν τα στούντιο τους, να σταματήσουν τα έργα τους και να αναζητήσουν καταφύγιο ή να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής.

«Ο Πούτιν, όπως και ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στις 4 τα ξημερώματα και μια ώρα αργότερα άρχισε να βομβαρδίζει», είπε η Angelika Garusova, η οποία είναι υπεύθυνη για τα βραβεία εσωτερικών χώρων της Ουκρανίας (Art Space interior awards). "Αποφασίσαμε να φύγουμε από το Κίεβο. Φοβάμαι ότι τίποτα καλό δεν περιμένει την χώρα στο εγγύς μέλλον". 

Την ίδια ώρα ο Alexey Gulesha του γραφείου Sivak & Partners έγραψε από ένα καταφύγιο στο Κίεβο «Κλείσαμε και τα δύο γραφεία μας και όλοι από την ομάδα μας προσπαθούν να βγουν από τις επικίνδυνες ζώνες, αλλά οι βομβαρδισμοί γίνονται σε κάθε πόλη, επομένως δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες αυτή τη στιγμή».

«Η μητέρα μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε στο καταφύγιο ανά πάσα στιγμή, έχοντας τις τσάντες που περιέχουν νερό και ζεστά ρούχα κοντά στην πόρτα», είπε η σχεδιάστρια Κατερίνα Κοβαλένκο συμπληρώνοντας "τα μισώ όλα αυτά. Σχεδίασα τη ζωή μου, ήθελα να σπουδάσω, να σχεδιάσω, να συναντήσω τους πελάτες μου, να παρακολουθήσω διαλέξεις για την αρχιτεκτονική. Αντίθετα, οι ζωές μας έχουν «παγώσει» και κρύβονται στα καταφύγια και σε υπόγεια».

Οι αρχιτέκτονες μαθαίνουν πρώτες βοήθειες

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε τηλεοπτική ομιλία του. Τους προηγούμενους μήνες, ο Πούτιν είχε μετακινήσει σχεδόν 200.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, οι οποίοι τώρα άρχισαν να προελαύνουν προς το Κίεβο από τρεις πλευρές σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα και να αναγκάσουν την αλλαγή καθεστώτος. Την πρώτη ημέρα της εισβολής εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 160 πύραυλοι, με 57 νεκρούς και 169 τραυματίες.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Balbek Bureau έκανε μαθήματα πρώτων βοηθειών στο προσωπικό του ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν όσους τραυματίστηκαν. «Μάθαμε πώς να παρέχουμε βασική υποστήριξη: να προσδιορίζουμε την κατάσταση του ατόμου, να κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάταξη σε μια κούκλα», έγραψαν οι υπεύθυνοι του γραφείου στο Instagram. «Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι μια επιχείρηση, όχι μια στρατιωτική άσκηση ή αποστρατικοποίηση. Άμαχοι σκοτώνονται, κατοικημένες περιοχές χτυπιούνται» λέει η Victoriya Yakusha, ιδρύτρια της Yakusha Design και της επωνυμίας επίπλων Faina.

Πολλοί ντόπιοι βρήκαν μια θέση σε καταφύγια αλλά και σε σταθμούς του υπόγειου μετρό, άλλοι όπως ο interior designer Yova Yager, πέρασαν τη νύχτα στο δικό τους υπόγειο. «Είναι όλα ένα όνειρο, ένα εξωπραγματικό όνειρο», έγραψε στο Instagram.

«Κάθε ουκρανική ψυχή παλεύει τώρα», πρόσθεσε ο Kovalenko, που διευθύνει το στούντιο Interior Design 725. «Όλοι οι φίλοι μου στα τσιμεντένια υπόγεια, κοιμούνται στο μαρμάρινο πάτωμα των σταθμών του μετρό και ελπίζω να τελειώσει αυτό».

Το στούντιο Sivak & Partners σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες σε όλα τα project και ο συνιδιοκτήτης Gulesha πέρασε όλη τη νύχτα σε ένα καταφύγιο από όπου μοιράστηκε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την ομάδα του, δείχνοντας ανθρώπους να κοιμούνται σε σταθμούς του μετρό και παράθυρα είτε τρυπημένα από τρύπες από σφαίρες είτε καλυμμένα με ταινία για να μην πετούν θραύσματα. Αρκετοί από τους εργαζόμενους του γραφείου επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα προς τη Ρουμανία και τη Μολδαβία με την ελπίδα να ενωθούν με τους περίπου 100.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία.