Η επόμενη ημέρα της τουριστικής βιομηχανίας με "φόντο" τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
Η επόμενη ημέρα της τουριστικής βιομηχανίας με "φόντο" τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Η επόμενη ημέρα της τουριστικής βιομηχανίας με "φόντο" τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Ποιες οι επιπτώσεις για την "βαριά" βιομηχανία της χώρας μας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.03.2022

Από τον επαγγελματικό αθλητισμό έως το Χόλιγουντ αλλά και τον κλάδο των τροφίμων – ποτών και τη βιομηχανία έχουν ανακοινωθεί μποϊκοτάζ, απαγορεύσεις και άλλες μορφές αντιποίνων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη βίαιη εισβολή της στην Ουκρανία.

Εταιρίες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων brand όπως η Carnival, τουριστικοί πράκτορες και διάφοροι βιομηχανικοί οργανισμοί έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ακυρώσουν την παρουσία τους στη Ρωσία και επίσης να περιορίσουν τη συμμετοχή ρωσικών φορέων στις επιχειρηματικές τους συναλλαγές. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται μετά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στα αεροπορικά ταξίδια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Μόσχα εξέδωσαν αμοιβαίες απαγορεύσεις εναέριου χώρου το τελευταίο διάστημα. Στην ομιλία του για την κατάσταση προ ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν την εναέρια διέλευση στα ρωσικά αεροσκάφη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία της Ρωσίας ανταποκρίνεται το ίδιο. Πριν λίγες ημέρες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν να επισκέπτονται χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συμβούλευσε τους τουριστικούς πράκτορες να αναστείλουν τις πωλήσεις εκδρομών σε τέτοιες χώρες. Εν τω μεταξύ, πολλά τουριστικά τοπόσημα και μνημεία έχουν λάμψει με τα κίτρινα και μπλε χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενισχύοντας τη δυναμική από μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Παχύ» το Ρωσικό… πορτοφόλι

Το πώς αυτές οι κινήσεις θα επηρεάσουν τον τουριστικό τομέα της Ρωσίας, ο οποίος απέφερε περίπου 84 δισ δολάρια το 2019, μένει να φανεί. Προς το παρόν, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας μια ενωμένη, σε όλη τη βιομηχανία επίδειξη υποστήριξης. «Σε μια περίοδο πολέμου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μοιραζόμαστε την ιστορία, τις αξίες και τις ιστορίες όσων έχουν πληγεί» λέει στο CNN Travel μέσω email η Catherine Chaulet, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Global DMC Partners, ενός δικτύου ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης προορισμών. Ο διάσημος συγγραφέας τουριστικών οδηγών Rick Steves ήταν ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά ονόματα στον κλάδο που ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τους τις στάσεις στη Ρωσία στην περιοδεία του «Rick Steves' Europe». Ο Steves έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο στις 24 Φεβρουαρίου με τίτλο "Comrades No More" ότι: "Η αποστολή μας στο RSE είναι να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τους γείτονές μας μέσω του ταξιδιού. Αλλά όταν φέρνουμε ταξιδιώτες σε άλλη χώρα, φέρνουμε και δολάρια, τα οποία θα υποστήριζαν την επιθετικότητα του Πούτιν». Ένας άλλος πάροχος ταξιδιών, η G Adventures με έδρα το Τορόντο, πήγε ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από την ακύρωση περιηγήσεων με στάσεις στη Ρωσία, ο όμιλος δεν θα δέχεται κρατήσεις από ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία ή Ρώσους υπηκόους ως πελάτες «για το άμεσο μέλλον», δήλωσε στο CNN Travel ο ιδρυτής της Bruce Poon Tip. «Ο στόχος των κυρώσεων, ο στόχος της συγκέντρωσης του κόσμου, είναι να ασκηθεί πίεση στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι «έτσι, ως επιχείρηση, θα πρέπει [όλοι] να κάνουμε το καθήκον μας».

Τέλος οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρωσικός οργανισμός Τουρισμού (Rostourism) ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα επισκεφτούν τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, αναφέρουν παράγοντες του κλάδου εκτός από τους Ρώσους ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει να χάσει και άλλους σημαντικούς τουρίστες όπως οι Αμερικάνοι αλλά και Ευρωπαίοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μην ταξιδέψουν εκτός συνόρων γιατί φοβούνται τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες είναι συνολικά το 2% του συνόλου των εσόδων με βάση τα δεδομένα το 2019, δηλαδή οι εισπράξεις έφθασαν τα €430 εκατ.