Η ΕΤΑΔ παραχωρεί το τουριστικό ακίνητο Ξένιος Ζευς στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Η ΕΤΑΔ παραχωρεί το τουριστικό ακίνητο Ξένιος Ζευς στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Η ΕΤΑΔ παραχωρεί το τουριστικό ακίνητο Ξένιος Ζευς στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Με σκοπό την δημιουργία Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου.
RE+D magazine
24.02.2022

Υπεγράφη στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. η σύμβαση παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του πρώην ξενοδοχείου Ξένιος Ζευς στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Δ. Βλαστό και τον δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Το ακίνητο έχει εμβαδόν 15.495 τ.μ. και το εντός του ακινήτου κτίσμα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.762 τ.μ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι τριάντα (30) έτη με δυνατότητα παράτασης για δέκα (10) επιπλέον έτη. Ο Δήμος, αφού ολοκληρώσει την πλήρη και ορθή αποκατάσταση του κτηρίου εντός του ακινήτου, θα κάνει εν συνεχεία χρήση του ακινήτου ως πολύ-λειτουργικού χώρου πολιτισμού και παιδείας.

Το ξενοδοχείο Ξένιος Ζευς βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας και κατασκευάστηκε το 1963 με αρχιτεκτονική μελέτη του Άρη Κωνσταντινίδη, προϊσταμένου τότε του τμήματος μελετών του Ε.Ο.Τ. Το ξενοδοχείο ήταν τύπου μοτέλ, δυναμικότητας 72 κλινών. 

Αμέσως μετά την υπογραφή παραχώρησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, δήλωσε: "Μέσω της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου και την ανάδειξη του από τον Δήμο σε σημαντικό χώρο πολιτισμού, συμβάλλουμε σημαντικά στην εθνική προσπάθεια που υλοποιείται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτισμού και Οικουμενικών Αξιών, την τουριστική της προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας , Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε ότι από τους πρώτους μήνες της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας διεκδικήσαμε από την ΕΤΑΔ Α.Ε. την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Μοτέλ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό, ως χώρος Πολιτισμού και Παιδείας, καθότι η Ολυμπία, παρόλο που είναι ένας τόπος παγκόσμιας σημασίας, δεν διαθέτει κανέναν τέτοιο χώρο».