Προβλέψεις ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση
Προβλέψεις ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Προβλέψεις ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Ο ΙΕΑ χαμήλωσε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.
RE+D magazine
15.12.2021

Η παραγωγή του "μαύρου χρυσού" αναμένεται να ξεπεράσει την ζήτηση τον Δεκέμβριο και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022.

Αυτά προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τονίζοντας ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού με τη νέα παραλλαγή "όμικρον" θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Επίσης ο οργανισμός αναφέρει ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να "φρενάρουν" την εξάπλωση του Covid-19 πιθανότατα να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής θα αντιστοιχεί στις ΗΠΑ.

Το 2022, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα - ρεκόρ, αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) άρουν τις περικοπές στην παραγωγή που είχαν επιβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι αύξησης 1,5 εκατ. βαρελιών το 2021.

Ο ΙΕΑ χαμήλωσε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω του αναμενόμενου πλήγματος στη χρήση αεροπορικών καυσίμων που θα προκληθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.