Η μετάλλαξη "όμικρον" παγώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Η μετάλλαξη "όμικρον" παγώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η μετάλλαξη "όμικρον" παγώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Από το Φεβρουάριο οι αποφάσεις για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.
RE+D magazine
02.12.2021

Η μετάλλαξη "όμικρον" μετέθεσε τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων τον Φεβρουάριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, εμφανίζεται αισιόδοξος τονίζοντας ότι η νέα μετάλλαξη "δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της, έχει προκαλέσει, ωστόσο, εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει, τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας.

Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Πανδημίας).

Μέχρι στιγμής στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ομως, τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.