Ισχυρό “ριμπάουντ” για το Κυπριακό real estate το 2021
Ισχυρό “ριμπάουντ” για το Κυπριακό real estate το 2021

Ισχυρό “ριμπάουντ” για το Κυπριακό real estate το 2021

Επιστρέφει στην "κανονικότητα" - Που κυμαίνονται οι τιμές για τα εμπορικά ακίνητα και κατοικίες.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.03.2022

Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Κυπριακός κλάδος ακινήτων το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Danos στην οποία εκτιμάται ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί τόσο την εφετινή χρονιά όσο και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι πιο σταδιακός απ' ότι αρχικά προβλεπόταν.

Η αγορά ακινήτων της Κύπρου επιστρέφει στην “κανονικότητα” και πλησιάζει σε πολλές περιπτώσεις τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, ήταν περισσότερες σε όλες τις επαρχίες του νησιού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η τροχιά ανάκαμψης στην οποία φαίνεται να μπαίνει η αγορά ακινήτων στην περιοχή, λέει η Danos αποτυπώνεται στην αύξηση των πωλήσεων το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2020, τα συμβόλαια πώλησης σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν το 2021 κατά 30%, σε 10.374, έναντι 7.968 το προηγούμενο έτος. Η ανοδική πορεία ξεκίνησε τον Μάρτιο και σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με εξαίρεση τον Οκτώβριο που σημειώθηκε μείωση 14%. Από 1.164 τον Οκτώβριο του 2020, σε 911 τον Οκτώβριο του 2021. Ο μήνας με τα περισσότερα deals σε πραγματικούς αριθμούς το 2021 ήταν ο Δεκέμβριος, καθώς ανήλθαν σε 1.284 σε σύγκριση με 737 τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, σε ποσοστιαίες μονάδες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον Απρίλιο και ήταν 285% (832 τον Απρίλιο του 2021 σε σύγκριση με 216 τον Απρίλιο του 2020). Από την άλλη πλευρά, ο μήνας με τις λιγότερες συμφωνίες πέρυσι ήταν ο Ιανουάριος με 513, έναντι 742 τον Ιανουάριο του 2020 όπου σημειώθηκε μείωση της τάξης του 31%.

Αύξηση στις τιμές κατοικιών


Οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο το 2021 παρουσίασαν αύξηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα, λέει η έκθση της Danos, σε αντίθεση με τις τιμές των εμπορικών ακινήτων, που υποχώρησαν την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν τριμηνιαίες αυξήσεις 0,5% και 0,3%, αντίστοιχα, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη RICS Κύπρου οι τιμές καταστημάτων, αποθηκών και γραφείων κατέγραψαν μείωση το α' εξάμηνο του 2021 κατά 5,2%, 4,3% και 0,9% αντίστοιχα.
Η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για ακίνητα από ντόπιους αγοραστές, η οποία συνεχίζει να στηρίζει την αγορά, ενισχύεται σε κάποιο βαθμό και από την “επανεμφάνιση” ξένων επενδυτών.

Στη Λεμεσό τα ακριβότερα γραφειακά ακίνητα


Η αγορά γραφείων της Κύπρου είναι μικρή, ωστόσο, όπως λέει η εταιρεία Danos είναι αρκετά ενεργή και έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις γραφειακών χώρων Α κατηγορίας να διαμορφώνονται γύρω στο 5%.  Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική άνοδος στις αναπτύξεις νέων χώρων με πολυτελή ακίνητα να βρίσκονται είτε στα... σκαριά είτε σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά γραφείων είναι η Λεμεσός όπου οι τιμές κυμαίνονται από €4.500 έως €6.000 το τετραγωνικό μέτρο για το 2021 αλλά και η Λευκωσία όπου οι τιμές διαμορφώνονται από €3.000 έως €4.000.

Τα lockdown έπληξαν το λιανεμπόριο


Οι εθνικοί περιορισμοί κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19 και η “φραγή” στις τουριστικές ροές έπληξαν σημαντικά τον κλάδο του λιανεμπορίου. Τα ενοίκια παρέμειναν “τσουχτερά” με την Λεμεσό και πάλι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με τιμές από €20 έως €45 το τετραγωνικό μέτρο και την Λευκωσία με τιμές €15 – €45 το τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Danos η Πάφος με τιμές ενοικίων από €10 έως €25 το τετραγωνικό μέτρο και η Αμμόχωστος με €8 έως €20.

Στο επίκεντρο τα Logistics


Μετά την έξαρση της πανδημίας του COVID-19, ο κλάδος των περιουσιακών στοιχείων εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθηκών έγινε -προς το παρόν- η πιο ελκυστική επιλογή χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) σύμφωνα με την έκθεση της Danos. “Στο σύγχρονο, άκρως ανταγωνιστικό, και με γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics αναδεικνύεται ως στρατηγικά σημαντικός στις προσπάθειες των εταιρειών να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” λέει η Danos. Το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει κύριος μοχλός της ζήτησης των ενοικιαστών, συμβάλλοντας πλέον σχεδόν στο 1/4 της συνολικής απορρόφησης.

Τα σημαντικότερ έργα και συναλλαγές του κλάδου ακινήτων της Κύπρου είναι: η ανάπτυξη του λιμένα και μαρίνας Λάρνακας. Το έργο αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου Κέντρου Λευκωσίας (Μακαρίου, Στασικράτους, Ευαγόρου), το θέρετρο γκολφ Aristo Eagle Pine στην Λεμεσό και το Aristo Venus Rock Golf Resort στην Πάφο, το Berengaria Hotel Spa στο χωριό Πρόδρομος, το Limassol Greens Golf Resort, το Vasa Golf Resort στη Λεμεσό, το Κτήμα Ελέα στην Πάφο, το St Elizabeth Golf Resort στη Λεμεσό, η αναμόρφωση παλαιού γηπέδου ΓΣΠ Λευκωσίας και το ακίνητο της ΛΑΝΙΤΗΣ δίπλα στη Μαρίνα Λεμεσού που πωλήθηκε πρόσφατα μέσω της Danos International.