Ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη στο 4,4% από 4,9% τον περασμένο Οκτώβριο, εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων από τον πληθωρισμό και την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Οι προοπτικές για το 2022 είναι σημαντικά χειρότερες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου -τις ΗΠΑ και την Κίνα-, ενώ λίγες χώρες θα γλιτώσουν από την επιβράδυνση.
«Τα νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον οδήγησαν σε αυξημένους περιορισμούς κινητικότητας και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη του 2021. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό συνέχισαν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα», είπε το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες είχαν περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη από 0,5 ως 1% το 2021.
Το ΔΝΤ δημοσιεύει τις παγκόσμιες οικονομικές του προοπτικές κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, με αναθεωρημένες προβλέψεις τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, η μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων αφορά τις ΗΠΑ -όπου το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με 4% αντί για 5,2% προηγουμένως. Το Ταμείο υποβάθμισε επίσης κατά 0,8 μονάδες τις προβλέψεις για τη Γερμανία και τον Καναδά και 0,4 μονάδες για τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας έχει μειωθεί κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,8%, η Ινδία αναμένεται να επεκταθεί κατά 9,0% -μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.