Καλύτερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2022 εκτιμά η διοίκηση
Καλύτερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2022 εκτιμά η διοίκηση

Καλύτερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2022 εκτιμά η διοίκηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αποκλιμάκωση των τιμών θα έλθει το 2023.
RE+D magazine
09.02.2022

Καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, αν δεν υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αναταράξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας, αναμένει η ΔΕΗ σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας.

Ο στόχος της λειτουργικής κερδοφορίας για το 2021 τοποθετείται κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2022 η βασική πηγή ανησυχίας σχετίζεται με τις αντοχές των καταναλωτών. 

Η βασική εκτίμηση της ΔΕΗ , πάντα χωρίς διεθνή απρόοπτα, είναι ότι η ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών θα έλθει το 2023, οπότε θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019. Όλο αυτό το διάστημα συνεχίζεται η στρατηγική της προστασίας της επιχείρησης ("hedging") έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.


Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το έτος:


   -Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ, με την καταβολή του τιμήματος από τον αγοραστή.

   -Τα έσοδα από τον ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς ανάγκη για προσφυγή σε νέο δανεισμό μέσα στη χρονιά.

   -Μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαίδα 5 με προοπτική εμπορικής λειτουργίας στα τέλη του έτους. Το σχέδιο για μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου θα προχωρήσει όπως έχει εξαγγελθεί με την προσθήκη δυνατότητας καύσης υδρογόνου προκειμένου να ικανοποιούνται οι τελευταίες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

   -Συνεχίζεται η έρευνα αγοράς στα Βαλκάνια προς αναζήτησή ευκαιριών για εξαγορά μονάδων ΑΠΕ. Συμφωνίες αναμένονται στα τέλη του χρόνου.