Κλειστή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η Λίμνη της Βουλιαγμένης
Κλειστή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η Λίμνη της Βουλιαγμένης

Κλειστή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η Λίμνη της Βουλιαγμένης

Για κατεδαφίσεις και καθαιρέσεις παράνομων κατασκευών περασμένων δεκαετιών βάσει δικαστικής απόφασης.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.11.2021

Κλειστή παραμένει από τις αρχές του μήνα η Λίμνη της Βουλιαγμένης για κατεδαφίσεις και καθαιρέσεις παράνομων κτιρίων περασμένων δεκαετιών και θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που πραγματοποιήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2021 ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προ ημερησίας διατάξεως, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκτέλεση της απόφασης Α107/24.2.2020 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά η οποία ακύρωσε τις υπαγωγές που κατατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες της Λίμνης βάσει του Ν4178/13 για διατήρηση παράνομων κατασκευών που είχαν κατασκευαστεί σε προηγούμενες δεκαετίες στον ευρύτερο χώρο.

Ενημέρωσε επίσης και για την επικείμενη διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων στην Λίμνη Βουλιαγμένης την αμέσως επόμενη περίοδο.

Η Δημοτική Αρχή, συμμεριζόμενη πλήρως τα δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, υπέδειξε στους διαχειριστές την τρέχουσα χρονική περίοδο για εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών κατεδαφίσεως, εντός του ελαχίστου χρονικού περιθωρίου που επιτρέπει η νομοθεσία αλλά και οι σχετικές διατάξεις για συμμόρφωση, με κριτήριο ότι αυτή η περίοδος του έτους είναι με την μικρότερη επισκεψιμότητα.

Επίσης με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια του κοινού, αλλά και για να μην στερηθούν τα ιαματικά λουτρά πολίτες που έχουν ιατρική ανάγκη, απέστειλε σχετική επιστολή από τα μέσα Οκτωβρίου και προέβη σε επαφές με την διαχειρίστρια εταιρία, από την οποία ζήτησε να μεριμνήσει για την δυνατότητα εισόδου στην λίμνη με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας τόσο για το κοινό, όσο και για τους λουόμενους των ιαματικών λουτρών, για όσους έχουν σοβαρούς ιατρικούς λόγους αλλά και να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο χρόνος εργασιών αποκατάστασης στο ελάχιστο δυνατό.

Υπενθυμίζοντας το ιστορικό, ο Σύλλογος Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης έκανε σχετική καταγγελία για αυθαίρετες κατασκευές, στην Επιθεώρηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2015. Μετά τις αυτοψίες το 2015 και σε συνεννόηση με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές της Λίμνης προέβησαν σε υπαγωγές διατήρησης σύμφωνα με τον Ν4178/13 για την διατήρηση των εγκαταστάσεων με την πληρωμή του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους. Μετά την ολοκλήρωση των υπαγωγών ο Σύλλογος Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης προσέφυγε για την ακύρωση των υπαγωγών στην κεντρική διοίκηση (2015-16) και πιο συγκεκριμένα στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

Με ομόφωνη απόφαση το ΣΥΠΟΘΑ απεφάνθη ότι οι υπαγωγές ήταν νόμιμες και απέρριψε την προσφυγή για ακύρωση τους.

Στην συνέχεια ο σύλλογος προσέφυγε στο διοικητικό Εφετείο και πρωτοδίκως (ο Νόμος ορίζει ότι οι αιτήσεις ακυρώσεως υπαγωγών Ν4178/13 εκδικάζονται Πρωτοδίκως στο Εφετείο και σε δεύτερο βαθμό στο ΣτΕ) δικαιώθηκε, ακυρώνοντας τις υπαγωγές.

Στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η συγκεκριμένη απόφαση κοινοποιήθηκε τέλη Ιουνίου του 2020.

Η ΥΔΟΜ απέστειλε έγγραφο - ερώτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το κατά πόσο είναι άμεσα εκτελεστή η απόφαση αυτή, καθόσον είχε ήδη υποβληθεί από την ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδας και τους διαχειριστές της Λίμνης έφεση στο Συμβούλιο της Επικράτειας η οποία και εκκρεμεί ακόμα.

Η απάντηση ήρθε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τον Νοέμβριο του 2020 και ενημέρωνε την ΥΔΟΜ του Δήμου να παραπέμψει το ερώτημα στην Νομική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η διαδικασία κινήθηκε και εν τέλη η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από ενδελεχή νομικό έλεγχο τον Απρίλιο του 2021 κατέληξε, πως η απόφαση σε πρώτο βαθμό του Εφετείου είναι άμεσα εφαρμόσιμη ανεξάρτητα από την εκκρεμούσα προσφυγή στο ΣτΕ.

Ορίστηκε αυτοψία από την ΥΔΟΜ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε πλήρη συνεννόηση με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021.

Κατά την αυτοψία η υπηρεσία δόμησης του Δήμου ενημερώθηκε πως η ιδιοκτησία και η διαχειρίστρια της Λίμνης είχε ήδη πάρει την πρωτοβουλία να εκδώσει μόνη της τις προαπαιτούμενες άδειες κατεδάφισης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ για να προχωρήσει στις εργασίες κατεδάφισης και καθαίρεσης ούτως ώστε να μην κινηθεί η διαδικασία επιβολής πρόστιμων, επιλέγοντας την συμμόρφωση τους με την δικαστική απόφαση έστω και ως απόφαση πρώτου βαθμού.

Η κατεδάφιση αφορά μέρος τμήματος του υδροθεραπευτηρίου εμβαδού 110τμ το οποίο χρήζει ειδικών υποστυλώσεων στατικότητας για το υπόλοιπο κτήριο και 2 μικρότερα κτίρια στο πίσω μέρος της Λίμνης εκ των οποίων το ένα είναι εγκαταλελειμμένο και το άλλο αποθηκευτικός χώρος, συνολικού εμβαδού 280 τμ. Τα υπόλοιπα περίπου 480 τμ αφορούν πέργκολες εξωτερικών χώρων.

Τα κτίρια που θεωρούνται παράνομα είναι κατασκευασμένα πριν το 1975 όπου την διαχείριση της Λίμνης την είχε ο ΕΟΤ με θυγατρική του που επινοικίαζε τμήματα της.