Κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2022
Κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2022

Κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2022

Ποιές χώρες είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες το 2021 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC)
Share Copy Link
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
22.02.2022

Mόλις 20% κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα αναμένονται το 2022 οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC)

Η  πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης «European Tourism Trends & Prospects» από την ETC συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα, εξετάζοντας πώς η ταξιδιωτική δραστηριότητα ανακάμπτει καθώς ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον COVID-19.

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την παραλλαγή Omicron επηρέασε αρνητικά τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης στο τέλος του 4ου τριμήνου 2021, εμποδίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής του το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η αισιοδοξία παραμένει καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) προβλέπει ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι μόλις 20% κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα το 2022, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Η Omicron ανακόπτει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το 4ο τρίμηνο του 2021

Το 2021, η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, εξασφάλισαν την τουριστική ανάκαμψη. Ωστόσο, έβαλε φρένο η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στο τέλος του έτους, καθώς οι επανήλθαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για να καταπολεμηθούν τα ποσοστά μόλυνσης που έσπασαν ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν και όχι τόσο σοβαρή όσο όταν επικράτησε αρχικά η πανδημία το 2020, οι απώλειες αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 με αποτέλεσμα 1,4-1,5 δισεκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από το 2019.

Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων ήταν αποθαρρυντική μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο πολλά υποσχόμενης ανάκαμψης. Συνολικά, τα στοιχεία από το έτος μέχρι την ημερομηνία ενημερώνουν εκτιμήσεις για μείωση 62% των αφίξεων τουριστών στην Ευρώπη το 2021 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις πιο ήπιες μειώσεις με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο, λόγω της ζήτησης από γειτονικές και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στον αντίποδα, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%) και στην κεντρική και ανατολική ευρώπη: Τσεχία (-81%), Λετονία (-78%), Εσθονία (-77%), Σλοβακία (-76%). ) και της Λιθουανίας (-74%).


Θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ταξίδια το 2022. Ο ρόλος της Κίνας

Ενώ η Omicron αναμένεται να καταπνίξει την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ταξιδιωτικές προοπτικές για την Ευρώπη συνολικά παραμένουν θετικές. Με τη συνειδητοποίηση ότι η νέα παραλλαγή, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από την απειλή που είχε αρχικά θεωρηθεί, πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν.

Λόγω των ισχυρών εγχώριων και ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται να είναι 20% χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022. Ενώ τα ταξίδια εσωτερικού αναμένεται να ξεπεράσουν τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πριν από την πανδημία το 2022, τα διεθνή ταξίδια θα επανέλθουν με αργότερους ρυθμούς και δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, και πιθανότατα θα συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022. Η ETC αναμένει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ της πανδημίας σχετικά γρήγορα και και σημαντικά γρηγορότερα από τις άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία-Ειρηνικός κυρίως λόγω της στάσης της Κίνας για "Μηδενική Covid" που μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια μέχρι το 2022.