Κρατικές επιχειρήσεις της Σερβίας ζητούν τροποποίηση του νόμου για τις ΑΠΕ
Κρατικές επιχειρήσεις της Σερβίας ζητούν τροποποίηση του νόμου για τις ΑΠΕ

Κρατικές επιχειρήσεις της Σερβίας ζητούν τροποποίηση του νόμου για τις ΑΠΕ

Προβλέπουν υψηλό κόστος για αυτούς, για τους πολίτες και άλλες εταιρίες.
RE+D magazine
17.01.2022

Οι κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας Elektroprivreda Srbije και Elektromreža Srbije ζήτησαν από το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας να αλλάξει το νόμο για τη χρήση ΑΠΕ και να σταματήσει την έγκριση κανονισμών που επιτρέπουν επιδοτήσεις για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η Elektroprivreda Srbije (EPS) και η Elektromreža Srbije (EMS) ισχυρίζονται ότι η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητά της και θα οδηγήσει σε υψηλό κόστος για αυτούς, τους πολίτες και άλλες εταιρείες.

Το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας απάντησε ότι μια τέτοια στάση θα οδηγούσε στην εγκατάλειψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευρέως αποδεκτή σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το ετήσιο κόστος εξισορρόπησης για αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 8.100 MW θα ήταν 150-340 εκατ. ευρώ, έναντι 48 εκατ. ευρώ τώρα. Το κόστος θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, υποστηρίζουν οι δύο εταιρείες.

Ως λύση, οι EPS και  EMS επιμένουν να τροποποιηθούν τα άρθρα 10 και 11 του νόμου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προτείνουν να μεταβιβαστεί η ευθύνη εξισορρόπησης από την EPS στους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων και να τροποποιηθεί ο κανόνας για την προτεραιότητα πρόσβασης των σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Σερβία βρίσκεται σε μια παράλογη κατάσταση ότι οι κύριες κρατικές εταιρείες που θα πρέπει να ηγηθούν της ενεργειακής μετάβασης της Σερβίας αρνούνται στην πραγματικότητα να το κάνουν.

Ο νόμος εγκρίθηκε με διαφανή διαδικασία και έπειτα από ευρεία δημόσια συζήτηση, αλλά οι κρατικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με το Υπουργείο για την προετοιμασία του αντιτίθενται στην εφαρμογή του, προσθέτει η ανακοίνωση.