Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli-Follie
Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli-Follie

Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli-Follie

Ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
RE+D magazine
10.01.2022

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να κάτσουν σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλα δέκα άτομα με την κατηγορία της ζημιάς την εταιρεία που ξεπερνά τα €400 εκατ.

Το ενδιαφέρον θα στραφεί στους δυο πρωταγωνιστές του οικονομικού σκανδάλου, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο οι οποίοι βρίσκονται και από το Σεπτέμβριο του 2020 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κυρίως στελέχη της εταιρίας, είναι αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων που αφορούν στην δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας , σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στην ογκώδη δικογραφία, προκάλεσαν ζημιά που υπολογίζεται κατ' εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση αποδίδει , ανά περίπτωση, στους κατηγορούμενους τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Η υπόθεση

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδιδόμενη μεγάλη εξαπάτηση φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικών και του Δημοσίου από την άλλοτε κραταιά εταιρία στον χώρο των κοσμημάτων, ουσιαστικά άρχισε τους πρώτους μήνες του 2018 οπότε και δημοσιοποιήθηκε έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφερόταν πως ενδέχεται κάποια οικονομικά στοιχεία της FF Group να μην είναι ακριβή.

Οι αιτιάσεις του επίμαχου report της QCM αποτέλεσαν το έναυσμα για οικονομικούς ελέγχους στα πεπραγμένα του Ομίλου αλλά και την δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το εν λόγω report, η κεφαλαιοποίηση της Folli Follie στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν , σύμφωνα με την δικογραφία, την δράση μίας εγκληματικής οργάνωσης που εκκίνησε το 2006 με ηγετική μορφή της τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και βασικό μοχλό της τις εταιρίες του Ομίλου στην Ασία . Οι κατηγορούμενοι , στελέχη του Ομίλου, δημιούργησαν μία ψεύτικη εικόνα ευημερούσας επιχείρησης με τεράστια ποσά σε ταμειακά διαθέσιμα μέσω πλαστών πιστοποιητικών και τραπεζικών δεδομένων, δημιουργώντας παράλληλα απατηλές καταγραφές πωλήσεων μέσω κυκλικών συναλλαγών κυρίως μεταξύ θυγατρικών του Ομίλου.

Με το εν λόγω τελευταίο τέχνασμα όσον αφορά τον κύκλο εργασιών του Ομίλου, οι κατηγορούμενοι επί σειρά ετών φέρονται να συντηρούσαν μία αψεγάδιαστη βιτρίνα επιτυγχάνοντας να παρουσιάζουν στους επενδυτές ένα εξαιρετικά εύρωστο επιχειρηματικό σχήμα.

Είναι ενδεικτικό πως από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν και περιλαμβάνονται στην δικογραφία, προέκυψε πως εμφανιζόμενα 296 εκατομμύρια ευρώ ως διαθέσιμα κεφάλαια στο ασιατικό σκέλος κατά το οικονομικό έτος 2017, ήταν τελικά μόνον 6 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα μέσω των ενοποιημένων ισολογισμών που εμφάνιζε ο Όμιλος και σε συνδυασμό με τον ψευδή κύκλο εργασιών του, πετύχαινε άνετη πρόσβαση σε υψηλές δανειοδοτήσεις.