Ξεκινά το μέγα πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού €4 δις
Ξεκινά το μέγα πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού €4 δις

Ξεκινά το μέγα πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού €4 δις

Αναλυτικά τα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ.
RE+D magazine
25.11.2021

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην χώρα ύψους €4 δισ. ξεκινάει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ.

Τα έργα αυτά συνδέουν μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζουν τον χάρτη των μεταφορών, αναβαθμίζουν την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών, διευκολύνουν τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουν το διεθνή της ρόλο.

Ήδη, το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θέτοντας σε κίνηση την πρώτη φάση του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

  1. Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, με προϋπολογισμό 1,07 δισ. ευρώ.
  2. Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Τοξότες, με προϋπολογισμό 1,68 δισ. ευρώ.
  3. Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ.
  4. Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου, με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. ευρώ.
  5. Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. ευρώ.
  6. Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο- Πάτρα στο τμήμα Ρίο-νέος λιμένας Πατρών, με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. ευρώ.

Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν με το σύνολο των υποέργων τους (υποδομή, επιδομή, ηλεκτροκίνηση και συστήματα), ώστε με την παράδοση τους προς χρήση να είναι άμεσα λειτουργικά.