Ξεκίνησαν οι δοκιμές πίεσης του ποντισμένου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας
Ξεκίνησαν οι δοκιμές πίεσης του ποντισμένου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας

Ξεκίνησαν οι δοκιμές πίεσης του ποντισμένου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας

Οι δοκιμές παροχετευτικότητας θα αρχίσουν από 5 Ιανουαρίου 2022.
RE+D magazine
21.12.2021

Ξεκίνησαν οι δοκιμές πίεσης για το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας.

Με το συγκεκριμένο έργο συνδέεται το νησί, της Αίγινας μέσω Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκατ. €.

Στο πλαίσιο των δοκιμών θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος της ποιότητας του νερού με δείγματα που θα ληφθούν από τους υδρομετρητές στο φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ,στο φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ στο Λεόντι Αίγινας και στην Κεντρική Δεξαμενή Κυψέλης Αίγινας.Οι δοκιμές ήταν επιτυχής και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα συνεχιστούν στο φρεάτιο στο Λεόντι Αίγινας, ενώ δειγματοληψίες για την ποιότητα του νερού θα γίνουν από 27/12/21  μέχρι 31-12-21.

Σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση του αναπληρωτή Προϊστάμενου  της Διεύθυνσης υδραυλικών έργων της Περιφέρειας Χ. Γεωργαλή, «οι δοκιμές παροχετευτικότητας θα αρχίσουν από 5-1-2022 οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του πόσιμου νερού. Στη συνέχεια  θα γίνει η τροφοδοσία της Αίγινας με πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ.

Τις εργασίες για την έναρξη των δοκιμών ολοκλήρωσης του έργου παρακολούθησε στο Πέρανι Σαλαμίνας η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και στελέχη του αναδόχου.