Με αρωγό την Dimand προχωρά μεγάλη αστική ανάπλαση στην Λαμία
Με αρωγό την Dimand προχωρά μεγάλη αστική ανάπλαση στην Λαμία

Με αρωγό την Dimand προχωρά μεγάλη αστική ανάπλαση στην Λαμία

Τι περιλαμβάνει το Master Plan του δήμου
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.02.2022

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθεί η Μελέτη Βιωσιμότητας για την ανάπλαση της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας από την εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Dimand.

Σύμφωνα με πηγές του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας που μίλησαν στο ered.gr το master plan του Δήμου και της Περιφέρειας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και μετά την μελέτη αναμένεται να αποφασισθούν οι λεπτομέρειες όπως ποια κομμάτια του έργου θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ποια ενδεχομένως να αποτελέσουν έργα σύμπραξης του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Ανώνημης Εταιρείας που έχει την ευθύνη για το εν λόγω έργο. Ο 5μελής φορέας ονομάζεται «Φορέας Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακής Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και αποτελείται από εκπροσώπους των μετόχων του, του Δήμου Λαμιέων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας. 

Οπως έχει αναφέρει ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος η παρουσία της Dimand καθιστά το master plan του Δήμου περισσότερο υλοποιήσιμο καθώς η μελέτη βιωσιμότητας επί των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση, που θα καταθέσει η εταιρεία και η οποία θα έρθει για ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αξιοποίησης της ΠΕΛ και γενικότερα της ανάπτυξης της νότιας Λαμίας. 

Το Master Plan 

Με το Master Plan ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προωθεί την ιδέα της ανάπτυξης ενός πολυκέντρου πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και καινοτομίας περιφερειακής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, με τις ακόλουθες χρήσεις:

  1. Τουρισμός (Ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, χωρητικότητας 100-150 κλινών, για την υποδοχή του εκθεσιακού, συνεδριακού κι επαγγελματικού τουρισμού).
  2. Υποστήριξη, υποδοχή και φιλοξενία mega events σε ειδικό χώρο.
  3. Εμπορική Έκθεση (Κτίριο Διοίκησης Εμπορικής Έκθεσης και Εκθεσιακοί Χώροι).
  4. Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία, Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα (Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας και Συνεδριακό Κέντρο).
  5. Αθλητισμός και Αναψυχή (Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Θεματικό Πάρκο και Μουσείο).
  6. Χώροι Πρασίνου.
  7. Χώροι Στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι το Master Plan δεν αφορά μόνο στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, έκτασης με τους υπαίθριους χώρους 167.450 τ.μ.,  αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τα τρία συνεχόμενα οικοδομικά τετράγωνα, το ΟΤ 627 (Περιοχή ΠΕΛ), το ΟΤ 1170 (Χώρος υφιστάμενων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Χαλκιοπούλειου Γυμναστηρίου, Κλειστού Κολυμβητηρίου και ανοικτών γηπέδων), το ΟΤ 1149 (Χώρος Στάθμευσης). 

Ετσι η συνολική έκταση της περιοχής παρέμβασης είναι 223.390 τ.μ. περίπου (167.450 τ.μ. ιδιοκτησία της ΠΕΛ και 55.940 τ.μ. το ΟΤ Αθλητικών Εγκαταστάσεων).