Με Dimand και BZPW Real Estate προχωρά ο διαγωνισμός για τα δικαστήρια του Πειραιά
Με Dimand και BZPW Real Estate προχωρά ο διαγωνισμός για τα δικαστήρια του Πειραιά

Με Dimand και BZPW Real Estate προχωρά ο διαγωνισμός για τα δικαστήρια του Πειραιά

20.12.2021

Με Dimand και BZPW Real Estate προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ για την αγορά κτιρίου που θα στεγάσει δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά.


Η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία BZPW Real Estate Development κατέθεσε προσφορά ύψους €79 εκατ. προτείνοντας τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτίριο της στην οδό Πειραιώς στα Καμίνια που στέγαζε επί δεκαετίες την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ.

Η DIMAND ΑΕ πρότεινε το κτίριο επί της οδού Μεθώνης-Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και δίπλα στο «Παπαστράτειο» κολυμβητήριο και προσφορά στα €78,5 εκατ.

Στο διαγωνισμό κατέθεσε  προσφορά, και η AVAX Development για το ακίνητο που βρίσκεται δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Η πρόταση όμως αποκλείστηκε  καθώς απείχε πάνω από το όριο των 1.500 μέτρων που έχει οριστεί από την διακήρυξη πως πρέπει να απέχει το κτίριο των νέων δικαστηρίων από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το κτίριο που θα πρέπει να έχει συνολική επιφανεία 30.000 τ.μ. (με απόκλιση +- 5%), θα μπορεί να ΜΗΝ έχει κατασκευαστεί ακόμα, θα πρέπει να αυτοτελές σε ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο, και να έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (NZEB).

Για την αγορά του κτιρίου το υπουργείο έχει προϋπολογίσει να ξοδέψει έως €80.954.000 από πόρους που θα προέλθουν κατά €17.144.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά €63.810.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας