Με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων στο Ην. Βασίλειο
Με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων στο Ην. Βασίλειο

Με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών «τρέχουν» οι τιμές των ενοικίων στο Ην. Βασίλειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ακινήτων Zoopla εκτός Λονδίνου, τα ενοίκια αυξήθηκαν 6%, σε υψηλό 14 ετών.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.11.2021

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008 αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στα κέντρα των πόλεων μετά την κρίση της πανδημίας τους προηγούμενους 18 περίπου μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η διαδικτυακή πλατφόρμα ακινήτων Zoopla, τα ενοίκια του ιδιωτικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν κατά 4,6% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους από ό,τι πριν από ένα χρόνο φθάνοντας στις £968 το μήνα κατά μέσο όρο παρουσιάζοντας έτσι την ισχυρότερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί εδώ και 13 χρόνια.

Τα ενοίκια εκτός Λονδίνου αυξήθηκαν σε ποσοστό 6%, σημειώνοντας υψηλό 14 ετών. Όπως λένε οι ειδικοί η εικόνα αυτή οφείλεται εν μέρει υψηλότερη ζήτηση για διαμερίσματα στην πόλη εν μέσω περιορισμένης προσφοράς. Τα ενοίκια αυξάνονται περισσότερο στα νοτιοδυτικά (9%) σε ετήσια βάση με την Ουαλία να ακολουθεί (7,7%) και το East Midlands (6,9%). Καθώς οι περιορισμοί του lockdown έχουν χαλαρώσει και οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά στις πόλεις, υπήρξε αξιοσημείωτη επιστροφή σε πιο κατοικημένες περιοχές.

«Τα ενοίκια στο Λονδίνο αρχίζουν τώρα να αυξάνονται καθώς ο κόσμος επιστρέφει στο φυσικό χώρο του γραφείου» αναφέρει η  Zoopla τονίζοντας ότι «το City είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 1,6% ετησίως, σε σύγκριση με πτώση σχεδόν 10% στην αρχή του έτους».

Αν και τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές μπορεί να καταγράφουν σημαντικές διακυμάνσεις από τον ένα μήνα στον άλλο πόλεις όπως το Μπρίστολ και το Νότιγχαμ είδαν επίσης τον μέσο όρο των ενοικιαστών να αυξάνεται κατά περισσότερο από 8% έως τον Σεπτέμβριο.

Η Zoopla είπε ότι η ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές. Τα νοικοκυριά που αναζητούν την ευελιξία των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ειδικά οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο κέντρο της πόλης, επιστρέφουν στην αγορά μετά από διαδοχικά lockdown που επηρέασαν τα επίπεδα ζήτησης στις μεγάλες πόλεις.