Moody's: Αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Moody's: Αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Moody's: Αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος.
01.04.2021

O αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «Ba3» και σταθερό outlook.

Συγκεκριμένα, σε «θετικές» από «σταθερές» προηγουμένως αλλάζει τις προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο αμερικανικός οίκος λόγω της περαιτέρω βελτίωσης του ρυθμού απομείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, μέσω κυρίως των πωλήσεων NPLs και των τιτλοποιήσεων.

Επιπλέον, θετική εκτιμάται και η σταδιακή ενίσχυση της τραπεζικής κερδοφορίας, η οποία βέβαια, όπως αναφέρει η Moody’s, ξεκινάει από χαμηλή βάση σε σχέση με τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

O αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «Ba3» και σταθερό outlook.

«Αναμένουμε ότι οποιαδήποτε επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών θα είναι μέτρια και ελεγχόμενη και ότι τα κέρδη τους θα ανακάμψουν, καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά από απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει η Moody’s.

Οι προοπτικές τραπεζικού συστήματος αντιπροσωπεύουν την εκτίμηση της Moody’s για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες, οι οποίες θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η θετική προοπτική για τα κυπριακά και ελληνικά τραπεζικά συστήματα αντικατοπτρίζει κυρίως τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στη μείωση υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων παλαιού τύπου (NPL), κυρίως μέσω των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και της σταδιακής ενίσχυσης των κερδών, που ούτως ή άλλως ξεκινά από χαμηλή βάση.