Nέα ΑΕΕΑΠ από τον Όμιλο Φέσσα
Nέα ΑΕΕΑΠ από τον Όμιλο Φέσσα

Nέα ΑΕΕΑΠ από τον Όμιλο Φέσσα

Ο όμιλος κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Share Copy Link
RE+D magazine
01.02.2016

Κατατέθηκε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημιουργία νέας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.

 

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πορείας της Οικονομίας και με μηδενική ρευστότητα στο εγχώριο επενδυτικό στερέωμα, ο Όμιλος Φέσσα, προχώρησε στη συγκρότηση χαρτοφυλακίου ακινήτων που στεγάζει –κυρίως – τις δραστηριότητες της InfoQuest.

Τα ακίνητα που συγκροτούν το χαρτοφυλάκιο της υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ είναι συγκεντρωμένα στη λεωφόρο Συγγρού και τους παράδρομους κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα εκείνου που θα ηγηθεί του νέου εγχειρήματος.

Η υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ από τη στιγμή που πάρει την έγκριση από την ΕΚ θα έχει δύο συν δύο έτη για να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, γεγονός που σημαίνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κατάσταση στη χώρα ενδέχεται να απέχει αρκετά από τις σημερινές συνθήκες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχε τη φιλοδοξία να ηγηθεί ενός οχήματος στο οποίο θα εισφέρουν ακίνητα αρκετοί επιχειρηματίες, γεγονός που μένει ανοικτό παρά τα αγκάθια της αποτίμησης του εισφερόμενου ακινήτου και τη στοχοπροσήλωση σε μια κοινή πολιτική.

 Είναι γεγονός ότι οι νέες ΑΕΕΑΠ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων διαθέτουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα αξίας άνω των €3 δισ. Οι υποθήκες αυτές μπορούν να περάσουν στο ενεργητικό μιας επενδυτικής εταιρείας και μάλιστα με μικρότερη έκπτωση από εκείνη που προσφέρουν οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity).

 Ήρθε τελικά η ώρα των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα;

Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί καθώς δύο ακόμη μικρές (εταιρικές) ΑΕΕΑΠ είναι στα σκαριά, η Trastor δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνει ως έχει και η InterContinental International πιέζεται να προχωρήσει σε IPO  μέσα στην Άνοιξη. Ενδεχομένως η τελευταία να μην κάνει χρήση του δικαιώματος και να μπει στη διαδικασία εκ του μηδενός με διαφορετικό business plan σε πιο πρόσφορο χρόνο.

 Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το μέγεθος μετράει. Και οι δύο μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς (Grivalia και Pangaea) είναι εκεί με έμπειρες ομάδες διαχείρισης, ρευστότητα και γνώση της αγοράς.

 Η τελευταία θα κληθεί εντός ενός εξαμήνου να αντλήσει από την αγορά, ένα ποσό της τάξης των €200+ εκατ., που θα της εξασφαλίσει την ικανή διασπορά ώστε να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ.