Νανορομπότ μπορούν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό
Νανορομπότ μπορούν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό

Νανορομπότ μπορούν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό

Τα ρομπότ είναι μαγνητικά και μαζεύουν την χημική ρύπανση.
RE+D magazine
02.03.2022

Νανορομπότ που θα μπορούν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό ανοίγοντας έτσι μια νέα "σελίδα" στην απορρύπανση από χημικές ουσίες δημιούργησαν επιστήμονες από την Τσεχία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον Μάρτιν Πούμερα του Κέντρου Εξελιγμένων Λειτουργικών Νανορομπότ του Πανεπιστημίου Χημείας και Τεχνολογίας στην Πράγα, δημιούργησαν νανορομπότ, αφενός από πολυμερές υλικό (PTBC) ευαίσθητο στη θερμοκρασία αφετέρου από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που καθιστούν τα ρομπότ μαγνητικά. Έτσι, είναι σε θέση να λειτουργήσουν σαν μικροσκοπικά «χέρια» και να «μαζέψουν» τη χημική ρύπανση.

Τα βαρέα μέταλλα και τα διάφορα παρασιτοκτόνα φάρμακα στη γεωργία που καταλήγουν στο νερό αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα εν λόγω νανορομπότ είναι σε θέση να αφαιρέσουν από το νερό τόσο το μέταλλο αρσενικό όσο και το κοινό ζιζανιοκτόνο ατραζίνη. 


Η ικανότητα απορρύπανσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού: Στους 5 βαθμούς Κελσίου τα νανορομπότ διασκορπίζονται, αλλά στους 25 βαθμούς συναθροίζονται όλα μαζί και μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, μετά τα νανορομπότ μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με τη χρήση μαγνητών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν.