Νέο "δικτύο πρασίνου" δημιουργεί ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης
Νέο "δικτύο πρασίνου" δημιουργεί ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

Νέο "δικτύο πρασίνου" δημιουργεί ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργίας ενός "δικτύου πρασίνου".
RE+D magazine
02.03.2022

Την έναρξη της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που έχει γίνει στην πόλη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ένα μοναδικό έργο αστικής ανάπλασης που θα συνδέσει το πάρκο Αφροδίτης μέσω της ανάπλασης της Λ Κύπρου (που θα ασφαλτοστρωθεί επίσης), της Λ Αλεξιουπόλεως με τις επίσης υπό ανάπλαση πλατείες πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία ΑγίαςΤριάδας) και την πλατεία Αγ. Βαρβάρας - 25ης Μαρτίου - Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός «Δικτύου Πρασίνου» που στην ουσία αποτελεί γραμμικού τύπου διαμορφώσεις , οι οποίες προσφέρονται προς χρήση σε μη μηχανοκίνητα οχήματα (ποδήλατα, πατίνια), σε πεζούς και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Οι διαμορφώσεις αυτές αποτελούνται από κατάλληλα είδη φυτών (αειθαλή ή φυλλοβόλα), φυτεμένα στις κατάλληλες θέσεις. Οι φυτεύσεις φιλτράρουν, εμποδίζουν ή οδηγούν τη ροή του αέρα στις επιθυμητές διαδρομές, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά στον καθαρισμό του αέρα της πόλης, αλλά και ως θερμομονωτικά σώματα για τον άμεσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Μπορούν ακόμη να επιτύχουν μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του καλοκαιριού και βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης και ανάπλασης στο δημοτικό πάρκο επί της οδού Αφροδίτης στα όρια Ελληνικού και Αργυρούπολης, διαμόρφωση μονοπατιών, παρτεριών, χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας, καθώς και την προμήθεια ειδών πρασίνου, εργασίες φύτευσης, την προμήθεια και τοποθέτηση ειδών αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, οργάνων παιδικής χαράς και φυτικού υλικού, σε αντικατάσταση υφισταμένων ή προς συμπλήρωσή τους.

Οι συγκεκριμένοι κοινόχρηστοι χώροι θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω της λεωφόρου Κύπρου και της οδού Αλεξιουπόλεως. Στη νησίδα της λ. Κύπρου καθώς και σε επιλεγμένα σημεία εκατέρωθεν της Αλεξιουπόλεως, θα αντικατασταθεί και θα εμπλουτισθεί η υπάρχουσα φύτευση, προκειμένου τελικά να διαμορφωθεί ένας «πράσινος διάδρομος» από το πάρκο Αφροδίτης έως την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνολικού μήκους περίπου 2 χλμ.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η παρέμβαση αποσκοπεί επίσης στην αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, στην αισθητική βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων και στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, στην πλήρη φωταγώγηση των χώρων όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις και η τοποθέτηση έξυπνων καθιστικών, στη δημιουργία χώρων πρασίνου και στη μείωση των εκπομπών CO2. Θα τοποθετηθούν αστικός εξοπλισμός, πολυόργανα γυμναστικής, εξοπλισμός πάρκων και παιδικής χαράς.

Παράλληλα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης τοπίου για πάρκα και εργασίες διάστρωσης, άρδευσης, κατεδάφισης και αποξήλωσης. Θα φυτευτούν φυτά, δέντρα, θάμνοι και θ' αγορασθούν διάφορα είδη εξοπλισμού κηπουρικής.

 Τέλος, θα συντηρηθούν όλοι οι χώροι πρασίνου, θα παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας δένδρων, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός φωτισμού, σύστημα πυρόσβεσης, χλοοτάπητας, σωληνώσεις κ.α.