Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κινεζική οικονομία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κινεζική οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κινεζική οικονομία

RE+D magazine
08.03.2022

Κατά 16,3% αυξήθηκαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και της εκτίναξης του εμπορίου με τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Η άνοδος αυτή των εξαγωγών γέμισε αισιοδοξία την κινεζική οικονομία που επιβραδύνθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες λόγω της επιδημίας,και της ύφεσης στην αγορά ακινήτων. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις για άνοδο 15,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 544,7 δισ δολάρια τους πρώτους δύο μήνες. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ξεπερνώντας κατά πολύ τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας για περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.  Το εμπόριο με την Κίνα έχει χρησιμεύσει ως σωσίβιο για τη Ρωσία, η οποία ήδη αντιμετώπιζε δυτικές κυρώσεις μετά την απόφαση της να προσαρτήσει την περιοχή της Κριμαίας το 2014. 

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας διπλασιάστηκαν τους δύο πρώτους μήνες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, προκειμένου να αναπληρωθούν οι προμήθειες μετά από τις σημαντικές ελλείψεις που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους οι οποίες προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που παρέλυσαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας. Επιπλέον το Πεκίνο ενέκρινε μεγάλες εισαγωγές ρωσικού σιταριού λίγες ώρες πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα θα αποφύγει τη δραματική αύξηση της εμπορικής υποστήριξης προς τη Ρωσία για να αποφύγει να παραβεί τις παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας.