On line ο έλεγχος Κτηματολογίου
On line ο έλεγχος Κτηματολογίου

On line ο έλεγχος Κτηματολογίου

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι όροι της εξ' αποστάσεως πρόσβασης στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου και τα δικαιούμενα πρόσωπα για την χρήση των νέων υπηρεσιών
RE+D magazine
19.04.2021

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ με τους όρους της εξ' αποστάσεως πρόσβασης στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου


Πρόκειται για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr) και την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).

Ο εξ αποστάσεως έλεγχος είναι διαθέσιμος στο ktimatologio.gov.gr και αφορά  περίπου στο 1/3 των δικαιωμάτων επί ακινήτων στην επικράτεια. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Για τους ελέγχους δεν καταβάλλεται κανένα αντίτιμο.

 

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (οι οποίες θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια), ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους παρέχουν οι επιστημονικοί τους σύλλογοι και επιμελητήρια και

Η διαβαθμισμένη πρόσβαση για λόγους ασφάλειας αφορά:

  • Δικηγόρους που διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.
  • Δικαστικούς επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Συμβολαιογράφους έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.
  • Μηχανικούς που έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.
  • Πολίτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά τους με χρήση κωδικών Taxisnet.
     

Η ηλεκτρονική υπηρεσία της έρευνας υποστηρίζεται τεχνικά από το Φορέα, παρέχεται κάθε ημερολογιακή ημέρα και είναι 24ωρης λειτουργίας Η αναζήτηση γίνεται από το σύνολο των κτηματογραφημένων περιοχών της χώρας, όπου έχουν περαιωθεί οι εργασίες κτηματογράφησης και έχει οριστεί η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου.

 

Η αναζήτηση ενεργοποιείται, ενδεικτικά, είτε με την εισαγωγή στοιχείων του ακινήτου για το οποίο διενεργείται η αναζήτηση, όπως ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, η ακριβής διεύθυνση, είτε με την εισαγωγή στοιχείων που αφορούν το δικαιούχο του εγγραπτέου δικαιώματος ή με άλλο πρόσφορο τρόπο και κριτήρια σύνθετης αναζήτησης, όπως παρέχονται στην εφαρμογή.
 
Τα παραγόμενα αρχεία των αποσπασμάτων κτηματολογικής βάσης (περιγραφικής και χωρικής) για την εξυπηρέτηση των αναγκών πρόσβασης και ελέγχων, δεν επέχουν θέση πιστοποιητικού για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση, ούτε αποτελούν τίτλους των εγγεγραμμένων δικαιωμάτων και δεν δημιουργούν τεκμήριο γι’αυτά.

Όσον αφορά στη νέα έκδοση της πλατφόρμας «Θέαση», η οποία βρίσκεται στο maps.gov.gr δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να βλέπουν όχι μόνο την κάτοψη μιας περιοχής (κατ' αναλογία δηλαδή τη βασική υπηρεσία του Google maps), αλλά και τα όρια των οικοπέδων σύμφωνα με τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα, για κάθε οικόπεδο εμφανίζεται και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο γνωστός και ως ΚΑΕΚ, δηλαδή η μοναδική «ταυτότητα» κάθε ακινήτου. Τέλος, πέρα από την προσθήκη των δεδομένων των γεωτεμαχίων, όλη η πλατφόρμα έχει αναβαθμιστεί ώστε να είναι διαθέσιμη από κινητές συσκευές και ευρύτερα να προσφέρει ευκολότερη πλοήγηση στον χρήστη.

Το mega-project της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων


Μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Πρόκειται για ένα έργο ψηφιοποίησης αρχείων προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

ΕΔΩ Η ΚΥΑ