"Πάγωσε" η διαπραγμάτευση της Evergrande
"Πάγωσε" η διαπραγμάτευση της Evergrande

"Πάγωσε" η διαπραγμάτευση της Evergrande

Συνεχίζονται τα προβλήματα του κινεζικού ομίλου - Εν αναμονή "εσωτερικών πληροφοριών" η αγορά.
RE+D magazine
03.01.2022

Με κακό "ποδαρικό" ξεκίνησε χρηματιστηριακά η κινεζική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Evergrande αφού ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της στην κινεζική αγορά εν αναμονή της ανακοίνωσης "εσωτερικών πληροφοριών".

Ο κινέζος developer δεν προχώρησε στην πληρωμή νέων τοκομεριδίων αξίας $255 εκατ. την περασμένη εβδομάδα αν και έχει το δικαίωμα της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande έχει "κόκκινες" οφειλές που ξεπερνούν τα $300 δισ. Η εταιρεία έχει συστήσει μία επιτροπή διαχείρισης κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν πολλά μέλη από κρατικές εταιρείες, και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει ενεργά με τους πιστωτές της.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως η Κινεζική κυβέρνηση της Χαϊνάν διέταξε την Evergrande στις 30 Δεκεμβρίου να κατεδαφίσει τα 39 οικιστικά κτίριά της μέσα σε 10 ημέρες, λόγω παρανομιών στην κατασκευή τους.

Τα κτίρια αυτά απλώνονταν σε έκταση 435.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που επικαλούνταν μία επίσημη σύσταση στη μονάδα της Evergrande στη Χαϊνάν.

Την Παρασκευή, η Evergrande μετρίασε τα σχέδιά της για την αποπληρωμή επενδυτών στα προϊόντά της διαχείρισης πλούτου, αναφέροντας ότι ο κάθε επενδυτής θα μπορούσε να λάβει 8.000 γιουάν (1.257 δολάρια) τον μήνα ως πληρωμή κεφαλαίου επί τρεις μήνες, ανεξάρτητα από το πότε λήγει η επένδυση. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει πόσο βαθειά είναι η πίεση ρευστότητας της κινεζικής εταιρείας.

Η Evergrande ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 97,1% των εθνικών της έργων έχουν επανεκκινήσει μετά από τρίμηνες προσπάθειες. Πολλά έργα είχαν σταματήσει προηγουμένως μετά την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τους βασικούς προμηθευτές και εργολάβους της.

Η μετοχή της εταιρείας έχασε το 89% της αξίας της πέρυσι, κλείνοντας την Παρασκευή στο 1,59 δολάριο Χονγκ Κονγκ.