Πήραν φωτιά οι τιμές πώλησης πρώτης κατοικίας στην Αγγλία
Πήραν φωτιά οι τιμές πώλησης πρώτης κατοικίας στην Αγγλία

Πήραν φωτιά οι τιμές πώλησης πρώτης κατοικίας στην Αγγλία

RE+D magazine
27.01.2022

Η μέση τιμή των κατοικιών που μπήκαν στην Βρετανική αγορά τον φετινό Ιανουάριο παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% (+€1.022) στα €409.223 που είναι 7,6% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021, σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία της Rightmove, οι τιμές ζήτησης για εκείνους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κατοικία για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τα €250.000 μετά από μηνιαίο άλμα 1,4%.

Το νέο αυτό ρεκόρ αποδίδεται στην ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο χαμηλό αριθμό διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση. Δημιουργείται έτσι «φρενίτιδα» στην αγορά κατοικιών  καθώς μετατρέπεται σε αγορά που οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Τον τόνο που καλλιεργεί τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των αγοραστών δίνουν:

Ο αριθμός των αγοραστών που ψάχνουν σπίτι και είναι 15% υψηλότερος από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση στα κτηματομεσιτικά γραφεία που υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών να είναι σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη εποχή πέρυσι.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι περισσότερες επιλογές ακινήτων είναι καθ' οδόν, καθώς παραδοσιακά στις αρχές κάθε χρόνου αυξάνεται η διάθεση  κατοικιών προς πώληση και συγκεκριμένα η αύξηση σε σχέση με το 2021 να φτάνει το 44%, και σε σχέση με το 2020 το 48%.

Η ΕΙΚΟΝΑ

Βασικό λόγο αποτέλεσε η διάθεση των αγοραστών αφενός μεν να μετακινηθούν και αφετέρου η πίεση να πληρώσουν μικρότερο φόρο μεταβίβασης, που αυξάνεται από τον Μάρτιο. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί τον Μάιο του 2016 με την μέση μηνιαία αύξηση σε εθνικό επίπεδο να φτάνει το 8,3%. Η άνοδος στις μέσες ζητούμενες τιμές αφορά κυρίως τα πολύ ακριβά σπίτια καθώς και εκείνα που απευθύνονται σε νεαρά ζευγάρια.