Εξαώροφη αποθήκη μετατρέπεται σε πολυτελή Lofts στο κέντρο της Αθήνας
Εξαώροφη αποθήκη μετατρέπεται σε πολυτελή Lofts στο κέντρο της Αθήνας

Εξαώροφη αποθήκη μετατρέπεται σε πολυτελή Lofts στο κέντρο της Αθήνας

Την προσοχή του αρχιτεκτονικού περιοδικού Dezeen τράβηξε μια ιδιαίτερη ανακαίνιση στον Κεραμεικό
RE+D magazine
28.01.2022

Οι τοίχοι από ακατέργαστο σκυρόδεμα χρησιμεύουν ως φόντο στα vintage έπιπλα ενός νέου χώρου που διατίθεται προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του 1970 , το οποίο ανακαινίστηκε από το Studio Andrew Trotter, τη Gavalas Ioannidou Architecture και την Εύα Παπαδάκη.

Η εξαώροφη αποθήκη, που πλέον ονομάζεται 10AM Lofts, διαθέτει έναν χώρο εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων, που καταλαμβάνει το υπόγειο και το ισόγειο του κτιρίου, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει οτιδήποτε, από εκθέσεις και δείπνα, μέχρι φωτογραφίες.

Το ρετιρέ, που εκτείνεται στους δύο τελευταίους ορόφους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος αυτών των εκδηλώσεων ή να γίνει κράτηση για ιδιωτικές συγκεντρώσεις ή και μακροχρόνια ενοικίαση για κατοικία.

10am-lofts-athens-interiors-studio-andrew-trotter_dezeen_2364_col_10.jpg

Και οι δύο χώροι σχεδιάστηκαν από το Studio Andrew Trotter με έδρα τη Βαρκελώνη, σε συνεργασία με το ελληνικό στούντιο Gavalas Ioannidou Architecture και την Εύα Παπαδάκη, ενώ αρκετοί άλλοι σχεδιαστές έχουν βάλει την προσωπική τους πινελιά στα τέσσερα lofts που καταλαμβάνουν τους δύο εναπομείναντες ορόφους.

Για να δημιουργηθεί χώρος για την αίθουσα εκδηλώσεων, όλα τα υλικά των δύο χαμηλότερων ορόφων αποξηλώθηκαν, διατηρώντας μόνο το σκυρόδεμα του κελύφους.

Για να φωτίσει το ισόγειο, το στούντιο πρόσθεσε μερικά νέα παράθυρα, σε συνδυασμό με έναν ολόκληρο τοίχο από ημιδιαφανή υαλότουβλα και μια σειρά από λευκές επιφάνειες.

Οι επισκέπτες πρέπει να κατέβουν μια στριφογυριστή σκάλα από χάλυβα Corten για να φτάσουν στο υπόγειο, το οποίο είναι αισθητά πιο μουντό.

10am-lofts-athens-interiors-studio-andrew-trotter_dezeen_2364_col_19-scaled.jpg10am-lofts-athens-interiors-studio-1.jpg

Εκτός από τον φωτισμό που παρέχεται από μια σειρά από κρεμαστά φωτιστικά, το φως μπορεί να περάσει στο χώρο μόνο από τα στενά ανοίγματα που έχουν διατηρηθεί στην οροφή.

Τα vintage έπιπλα έχουν τοποθετηθεί στο χώρο με φειδώ, για να απαλύνουν τη σκληρή βιομηχανική εμφάνιση του χώρου.

Το ρετιρέ, το οποίο βρίσκεται στον πέμπτο και τον έκτο όροφο του κτιρίου, παρουσιάζει επιφάνειες επενδυμένες με σοβά και χρώμα αντί για σκυρόδεμα, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που το στούντιο περιγράφει ως "μια αίσθηση τραχιάς πολυτέλειας".

10am_athens_andrew_trotter_salva_lopez_26-768x1024.jpg10am-lofts-athens-interiors-penthouse-studio-andrew-trotter_dezeen_2364_col_10-scaled.jpg

Ο πέμπτος όροφος φιλοξενεί ένα άνετο σαλόνι, επιπλωμένο με ένα απλό μπεζ καναπέ, μια πολυθρόνα, έναν παλιακό μπουφέ με μερικά βάζα αντίκες και μια μαρμάρινη προτομή.

Οι βαριές λινές κουρτίνες στο χρώμα της άμμου δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς στο φυσικό φως που περνά μέσα από τα παράθυρα.

Εκεί βρίσκεται και η κουζίνα, με κέντρο μια ξύλινη τραπεζαρία και ένα σετ από υφαντές καρέκλες Dordogne της Charlotte Perriand.

Σε αυτό το επίπεδο του ρετιρέ, υπάρχει επίσης ένα γραφείο και ένα μπάνιο με μια τεράστια μπανιέρα, η οποία βρίσκεται δίπλα σε τεράστιες συρόμενες γυάλινες πόρτες, που επιτρέπουν στο χρήστη να απολαμβάνει τη θέα της Ακρόπολης.

10am-lofts-andrew-trotter-22.jpg10am-lofts-athens-interiors-studio-andrew-trotter_dezeen_2364_col_21-scaled.jpg

Η μαγευτική θέα της πόλη είναι διαθέσιμες και από το κύριο υπνοδωμάτιο στον έκτο όροφο, το οποίο περικλείεται από γυάλινους τοίχους.

«Είναι ένα ειρηνικό καταφύγιο», εξήγησε το Studio Andrew Trotter. «Στην καρδιά της πολυσύχναστης Αθήνας, ο χώρος είναι δροσερός και ήρεμος».

Πηγή: Dezeen