Prodea: Ανθεκτικές στον COVID 19 οι αποδόσεις των γραφείων
Prodea: Ανθεκτικές στον COVID 19  οι αποδόσεις των γραφείων

Prodea: Ανθεκτικές στον COVID 19 οι αποδόσεις των γραφείων

Υγιείς αποδόσεις παρά το «χτύπημα» της πανδημίας συνεχίζει να απολαμβάνει ο κλάδος
RE+D magazine
24.12.2020

Υγιείς αποδόσεις παρά το «χτύπημα» της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να απολαμβάνει ο κλάδος των γραφείων αναφέρει στην οικονομική παρουσίασή της για το 2020 η Prodea Investmetns.

Η εταιρεία που εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τις κινήσεις της την εφετινή χρονιά ενώ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την εταιρεία τα ενοίκια των προνομιακών γραφείων στην Λεωφ. Κηφισίας αυξήθηκαν 13% έως τον Ιούνιο του 2020 παραμένοντας «ανθεκτικά» παρά τις αντίξοες συνθήκες που έφερε η πανδημία. Οσον αφορά στις τιμές των γραφειακών ακινήτων του κέντρου της Αθήνας κινήθηκαν μεταξύ του €18 και €22 ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα σημειώνοντας πτώση 35% από τοpeak τους.

Οι καθαρές αποδόσεις κινήθηκαν στο 5,25% με 6,50% και οι μικτές αποδόσεις στο 5,75% με 7%. Όπως λέει ηProdea το 2019 αλλά και το α’ εξάμηνο του «δύσκολου» όπως αποδείχθηκε 2020, τα γραφεία αποτελούσαν το 32% και το 13,4% των συνολικών συναλλαγών εμπορικών ακινήτων. Παρά την φαινομενική πτώση η εταιρεία επισημαίνει ότι τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε προνομιακά περιουσιακά στοιχεία του εγχώριουreal estate.

Όμως, υπογραμμίζει την περιορισμένη διαθεσιμότητα όσον αφορά σε νέες αναπτύξεις και τονίζει πως τα «νέα» γραφεία που βγαίνουν στην αγορά αφορούν κυρίως αναπροσαρμογή υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων. Αξίζει, πάντως, να υπογραμμιστεί ότι το χαρτοφυλάκιο γραφείων της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ αφορά σε ποσοστό 71% στην ελληνική αγορά με το 61% την περιοχή της Αθήνας και το 4% στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η εταιρεία έχει παρουσία σε ποσοστό 20% στην Ιταλική αγορά με το 12% του χαρτοφυλακίου να βρίσκεται στην Ρώμη και το 7% στο Μιλάνο.

Νέα κτίρια στο χαρτοφυλάκιό της το 2020

Την σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση ενός εμβληματικού κτιρίου, του Πύργου Πειραιά υπέγραψε το καλοκαίρι ηProdea Investments από κοινού με τηνCante Holdings Ltd με τον Δήμο Πειραιά. Στην Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπούPiraeus Tower που είναι ο παραχωρησιούχος η ΑΕΕΑΠ συμμετέχει σε ποσοστό 30% και ηCante (κοινός επενδυτικός φορέας του ομίλουDimand καιEBRD κατά 65% και 35% αντίστοιχα) σε ποσοστό 70%. Ο πύργος είναι το δεύτερο υψηλότερο ακίνητο της Αττικής 24 ορόφων και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων με 29.000 τ.μ ανωδομής και 3.500 τ.μ υπόγειους χώρους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα €50 εκατ. περίπου.

Παράλληλα, η εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο απέκτησε δυο κτίρια γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος €16,9 εκατ. Συγκεκριμένα, πήρε το συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.137,32 τ.μ επί της οδού Εθ. Αντιστάσεως 72 & Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι και κτιρίου επιφάνειας 1.829,12 τ.μ επί της οδού Αμφιαράου 44-46 στο κέντρο της Αθήνας.To συγκρότημα γραφείων στο Χαλάνδρι αποτελείται από ένα διατηρητέο κτήριο συνολικής επιφάνειας 943,97 τ.μ. το οποίο συνδέεται λειτουργικά με σύγχρονο κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 6.193,35 τ.μ., συνδυάζοντας αρμονικά επτά δεκαετίες αρχιτεκτονικής εξέλιξης και δύο ξεχωριστές περιόδους σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής αισθητικής, έχοντας ως αποτέλεσμα σύγχρονα γραφεία με νεοκλασικά και μοντέρνα χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών που ανακαινίστηκαν πλήρως το 2019 και μπορούν να λειτουργήσουν ενιαία αλλά και τμηματικά. Το συγκρότημα είναι εύκολα προσβάσιμο από κεντρικές αρτηρίες και μέσα μαζικής μεταφοράς και, επιπρόσθετα, διαθέτει κήπο άνω των 2.000 τ.μ. ο οποίος μπορεί να καλύψει με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο τις ανάγκες προβολής και επικοινωνίας των χρηστών του ακινήτου. Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής, ηProdea απέκτησε ένα κτήριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ. στο Δήμο Αθηναίων. Το ακίνητο έχει εύκολη πρόσβαση μέσω της οδού Λένορμαν, η οποία συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας με το κέντρο της Αθήνας, είναι ανακαινισμένο το 2010 και διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης προς εκμετάλλευση.