Prodea: Εγκρίθηκε η μείωση κατά €74 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου
Prodea: Εγκρίθηκε η μείωση κατά €74 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου

Prodea: Εγκρίθηκε η μείωση κατά €74 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου

Εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Prodea Investments η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά €74.093.414,86.
RE+D magazine
06.07.2021

Σκοπός η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Αλλαγές στην σύνθεση του χαρτοφυλακίου με "πράσινα" ακίνητα.

Η παραπάνω απόφαση που θα πραγματοποιηθεί με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 255.494.534 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών της εταιρείας από €3,00 σε €2,71 ανά μετοχή, θα γίνει με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρείας.

Οπως δήλωσε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Αρης Καρυτινός Δ/νων Σύμβουλος της Prodea η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην μείωση του κεφαλαίου γιατί θεωρεί ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων να μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί μέσω ομολογιακού και μάλιστα στο ελληνικό περιβάλλον με πολύ καλούς όρους.

"Αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή γιατί δεν ξέραμε για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό το «παράθυρο» ευκαιρίας" είπε ο κ. Καρυτινός και συμπλήρωσε ότι "γι’ αυτό πηγαίνουμε να βγάλουμε ένα ομόλογο 7ετές για να διασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό με χαμηλό κόστος για τις ανάγκες της εταιρείας".

Σύμφωνα με την διοίκηση της Prodea η ρευστότητα που δημιουργεί συνεχώς η εταιρεία προερχόμενη και από τα οργανικά της έσοδα αλλά και από πωλήσεις ακινήτων που δεν πληρούν πλέον τις προυποθέσεις της αλλά και τα δανειακά κεφάλαια θα της επιτρέψουν να καλύψει το επενδυτικό της σχέδιο για τουλάχιστον 2 με 2,5 έτη.

Ο κ. Καρυτινός δήλωσε ότι η επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους αποτελεί μια στρατηγική της εισηγμένης την οποία σκοπεύει να ακολουθήσει γενικότερα ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι προχωρά σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου αντικαθιστώντας παλαιά ακίνητα με "πράσινα" , το οποίο είναι και ο σκοπός του ομολόγου και γι αυτό ονομάσθηκε και "πράσινο ομόλογο". Οσον αφορά, τέλος, την διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου καθώς αυτή τη στιγμή αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μετά ακολουθούν οι παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές.

"Εκτιμάμαι ότι θα έχει μια επιτυχή κατάληξη και θα μπορέσουμε να αντλήσουμε κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους" συμπλήρωσε ο κ. Καρυτινός. 

Να σημειωθεί οτι σήμερα το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ αποτελείται συνολικά από 359 εμπορικά ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.236.000τ.μ., εκ των οποίων τα 315 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία.