Μπαίνει στο σχέδιο πόλης ....το Χαλάνδρι
Μπαίνει στο σχέδιο πόλης ....το Χαλάνδρι

Μπαίνει στο σχέδιο πόλης ....το Χαλάνδρι

Η διαδικασία ένταξης των περιοχών Ζώνη Δουκ. Πλακεντίας - Πεύκο Πολίτη του Δήμου Χαλανδρίο είναι σε εκκρεμότητα από το 1987
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
13.01.2022

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η μελέτη πολεοδόμησης των περιοχών Ζώνη Δουκ. Πλακεντίας - Πεύκο Πολίτη του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ενημερώθηκε σε τηλεδιάσκεψη από τα στελέχη της Περιφέρειας από τα οποία ζήτησε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες προκειμένου να κατατεθεί η εισήγηση της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Χωρικού Σχεδιασμού  Αθ. Κατσιγιάννη και τη Διευθύντρια  Χωρικού Σχεδιασμού Ε. Μικράκη για την πορεία της διαδικασίας.

Όπως επισημάνθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη, η υπηρεσία που χειρίζεται τη μελέτη πολεοδόμησης ως αρμόδια σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4067/2012, βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος επεξεργασίας αντίστοιχων μελετών.

Η διαδικασία  βαίνει προς ολοκλήρωση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται  να καταθέσει τη θετική της εισήγησης προς το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθήνας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επισημαίνεται ότι το ΣΥΠΟΘΑ είναι εκείνο που θα κρίνει την περαιτέρω προώθηση της μελέτης.


Η διαδικασία ένταξης είναι σε εκκρεμότητα από το 1987


Η περιοχή «Πεύκο Πολίτη» είναι μια περιοχή, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, που απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, λίγα μέτρα από την Λεωφόρο Μεσογείων, έχει κοντά της 4 σταθμούς Μετρό και αφορά σε 1.180 ιδιοκτησίες.

Η ένταξη της περιοχής των 1.300 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης παρέμεινε σε εκκρεμότητα από το 1987 καθώς με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα του 1971 είχε εξαιρεθεί και είχε οριστεί ως προαπαιτούμενος ο σχεδιασμός της λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης» που θα συνέδεε τη λεωφόρο Μεσογείων με την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλανδρίου αφού ολοκλήρωσε την πολεοδομική μελέτη το 2018 δρομολογώντας ύστερα από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της λεωφόρου «Ελευθέρας Πεντέλης», την 15η Φεβρουαρίου 2018 την κατέθεσε στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής προς έγκριση. Η εν λόγω όμως Διεύθυνση  εξέφρασε αντιρρήσεις στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ (Μάϊος του 2019), ισχυριζόμενη ότι το Χαλάνδρι δεν έχει εξαντλήσει το κτηριακό του απόθεμα και ότι δεν τεκμηριώνεται η επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Οι αντιρρήσεις αυτές προκάλεσαν τη μη έγκριση τότε της Πολεοδομικής Μελέτης.

Μετά από Δημόσια έκκληση του Δημάρχου Χαλανδρίου, για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», ο Περιφερειάρχης Αττικής συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη τον Νοέμβριο του 2020 στην οποία συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των υπηρεσιακών και αιρετών συμμετεχόντων σε αυτήν, ένας οδικός χάρτης, για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης για την περιοχή του «Πεύκο Πολίτη» που επικαιροποίησε και παρέδωσε  στην Περιφέρεια, ο Δήμος Χαλανδρίου στις 4 Αυγούστου του 2021.