Πρωτότυπο σχέδιο κατοικίας εμπνευσμένης από το τοπίο της Κρήτης
Πρωτότυπο σχέδιο κατοικίας εμπνευσμένης από το τοπίο της Κρήτης

Πρωτότυπο σχέδιο κατοικίας εμπνευσμένης από το τοπίο της Κρήτης

Η υπόγεια κατασκευή αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της οπτικής επίδρασης στο τοπίο
RE+D magazine
31.01.2022

Τα σχέδια μίας υπόσκαφης πολυτελούς οικίας στη νότια ακτή της Κρήτης, με θέα το Λιβυκό πέλαγος, δημοσιοποίησε το στούντιο KRAK Architects. Το σχέδιο περιγράφεται από την KRAK Architects ως μια «μοναδική κατοικία αναψυχής», και φέρει το όνομα Casa Katana.

Η κατοικία σχεδιάστηκε για να αποτελέσει μέρος του παραθαλάσσιου σκηνικού του ελληνικού νησιού, ενώ η πολυγωνική μορφή του Casa Katana έχει σκοπό να μιμηθεί τους βραχώδεις σχηματισμούς του περιβάλλοντος στο οποίο θα τοποθετηθεί και να μοιάζει με "κόψιμο από ένα Katana" - το ιαπωνικό σπαθί από το οποίο ονομάστηκε.

Η ανάπτυξη υπόσκαφων κατοικιών, με σκοπό τη μείωση της οπτικής τους επίδρασης, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στους αρχιτεκτονικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα πριμοδοτούνται από τον οικοδομικό κανονσιμό και με μια γενναία αύξηση του ΣΔ.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Casa Aguacates στο Μεξικό του Francisco Pardo και το σπίτι NCaved από την Mold Architects, το οποίο αναπτύχθηκε σε ένα άλλο ελληνικό νησί, τη Σέριφο.

«Οι υπόσκαφες κατοικίες φαίνεται να εκπληρώνουν την ανάγκη για ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον με πολύ καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο κος Σταθόπουλος επικεφαλής του γραφείου.

Η KRAK Architects προβλέπει ότι το Casa Katana θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα, για να επιτύχει μια μονολιθική και σπηλαιώδη αισθητική. Το σκυρόδεμα θα καταστεί με μια γήινη χρωστική ουσία και θα επεξεργαστεί εξωτερικά με ένα εφέ σφυρηλάτησης, για να εναρμονιστεί με το τραχύ τοπίο.

Στο εσωτερικό, η πρόταση περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού-τραπεζαρίας και τέσσερα μεγάλα υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια, μαζί με ένα μεγάλο γραφείο, πάρκινγκ και αποθηκευτικούς χώρους. Η KRAK Architects φαντάζεται αυτά τα δωμάτια ως μια ακολουθία χώρων, που θα διαχωρίζονται από συρόμενες γυάλινες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενθαρρύνοντας την απρόσκοπτη εσωτερική-εξωτερική ζωή.

Η κατασκευή από σκυρόδεμα του Casa Katana θα είναι ορατή σε όλο το εσωτερικό του οικήματος, σε συνδυασμό με μεγάλα πλακάκια δαπέδου, ξύλινες λεπτομέρειες και μίνιμαλ έπιπλα. Η ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου θα ολοκληρωθεί από μια μεγάλη πισίνα, η οποία θα διατρέχει την πρόσοψη της κατοικίας, με θέα στη θάλασσα.