Πως επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την αγορά ακινήτων
Πως επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την αγορά ακινήτων

Πως επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με την Kate Everett-Allen, Επικεφαλή του Διεθνούς τμήματος Αναλύσεων (residential) της Knight Frank
RE+D magazine
09.03.2022

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις κατά της πρώτης έχουν σαν επακόλουθο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και στη αγορά των ακινήτων.

Σύμφωνα με την Kate Everett-Allen, Επικεφαλής Διεθνούς τμήματος Αναλύσεων (residential) της Knight Frank εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, οι κεντρικές τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με μια δύσκολη απόφαση αν θα προχωρήσουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καταργώντας τις στρατηγικές τους για μια ήπια μετάβαση μετά από την πανδημία, η θα πρέπει να παραμείνουν στο ισχύον καθεστώς καθώς θα βλέπουν να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Το πρώτο σενάριο, αυτό της αύξησης των επιτοκίων, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κύριες στεγαστικές αγορές. Οι αγοραστές «τοις μετρητοίς», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων σε prime ακίνητα.

Οι συναλλαγές στο εξωτερικό θα επηρεαστούν επίσης εάν δούμε αυξήσεις επιτοκίων. Καθώς τα νομίσματα ενισχύονται, θα επηρεαστούν η κατεύθυνση και ο όγκος των διασυνοριακών συναλλαγών.

Από την άλλη ο ψυχολογικός παράγον είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Η άνοδος της κατανάλωσης εξαιτίας των αποταμιεύσεων της αύξησης των μισθών και της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μπορεί να περιοριστεί. Για ορισμένους, μια αγορά μιας δεύτερης κατοικίας μπορεί να τεθεί προσωρινά σε αναμονή, για άλλους μπορεί η σύγκρουση να επιταχύνει την διαδικασία προκειμένου να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.


Σε περιόδους αβεβαιότητας, στις οποίες παρατηρείται μια αύξηση της τιμής του χρυσού και επιστροφή της αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές - και τα δύο εμφανή τις τελευταίες ημέρες – η αγορά των ακινήτων προβάλει σαν μια ασφαλής εναλλακτική λύση. Αυτή η τάση μπορεί να ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες