Ριζική ανακαίνιση μέσα από τα προγράμματα "εξοικονομώ"
Ριζική ανακαίνιση μέσα από τα προγράμματα "εξοικονομώ"

Ριζική ανακαίνιση μέσα από τα προγράμματα "εξοικονομώ"

Μεγάλος αριθμός των διαμερισμάτων έχει να ανακαινισθεί ριζικά περισσότερες από 3 με 4 δεκαετίες
RE+D magazine
25.01.2022

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παγιώνει πλέον την οριστική έξοδο του κατασκευαστικού κλάδου από την κρίση που γνώρισε την περασμένη δεκαετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 26,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 60,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 55,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2020.

Επισημαίνεται οτι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβανονται όλες οι οικοδομικές άδειες, ακόμα και αυτές που έχουν εκδοθεί για περίφραξη, κατεδάφιση, νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, και αναθεώρηση προηγούμενων αδειών.

Όπως έχουν αναφέρει επαγγελματίες, το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις. Σημαντική ώθηση στις ανακαινίσεις έχουν δώσει και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που επιδοτούν ένα μέρος των δαπανών και δίνουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων ακινήτων, προσθέτοντας υπεραξία.

To κόστος μιας ριζικής, και όχι μερικής, ανακαίνισης κατοικίας ξεκινά από περίπου 550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη κατοικία με ό,τι συνεπάγεται αυτό, πέρα από τα αισθητικό αποτέλεσμα, τόσο για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του νοικοκυριού, την ασφάλεια του, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η επανάσταση στην τεχνολογία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουτζής, ο οποίος διατηρεί τεχνικό γραφείο. 

Στις βασικές εργασίες μιας ανακαίνισης, που προϋποθέτει άδεια μικρής κλίμακας, περιλαμβάνονται οι αποξηλώσεις και η αναμόρφωση των χώρων με βάση τις σύγχρονές ανάγκες διαβίωσης, η αντικατάσταση όλων των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, των λουτρών και της κουζίνας, η αντικατάσταση κουφωμάτων καθώς και η ενεργειακή του αναβάθμιση και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, με ό,τι εργασίες συνεπάγεται, αναφέρει ο κ.Κουτζής. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο κλιματικό νόμο που είναι σε διαβούλευση προβλέπεται ότι για τα κτίρια απαγορεύεται από το 2023 η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια, ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου.

Η υπεραξία που δίνει η ανακαίνιση σε ένα σπίτι εξαρτάται και από τον οικονομικό κύκλο στον οποίο βρίσκεται η αγορά ακινήτων και κυρίως από τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, εκτιμά ο κ.Δεμερτζής. Εάν οι προοπτικές είναι καθοδικές και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειώσεις τιμών στα επόμενα χρόνια, ένας υποψήφιος πωλητής που επιθυμεί να πουλήσει άμεσα το ακίνητο του, δεν έχει συμφέρον να προχωρήσει σε ανακαίνιση διότι δεν θα προλάβει να καρπωθεί την υπεραξία. Στην αντίθετη περίπτωση, σε ανοδική φάση της αγοράς η ανακαίνιση και το κόστος για ένα υποψήφιο πωλητή μπορεί να καλυφθεί από την υψηλότερη τιμή πώλησης, εξαιτίας και του ανοδικού κύκλου τιμών. Ανακαινισμένα σπίτια προτιμούν επίσης οι ξένοι αγοραστές, καθώς δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε ανακαίνισεις σε μια ξένη χώρα που ενδεχομένως δεν θα κατοικήσουν μόνιμα και δεν γνωρίζουν διαδικασίες, συνεργεία κλπ.

Ώθηση στις ανακαινίσεις που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη δίνουν και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που επιδοτούν σημαντικό μέρος και οδηγούν μεγάλο αριθμό νοικοκυριών να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν, καθώς μεγάλος αριθμός των διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά και των αστικών κέντρων της περιφέρειας έχει να ανακαινισθεί ριζικά περισσότερες από 3 με 4 δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό ένα μέσο νοικοκυριό μειώνει την τελική δαπάνη για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του. Παράλληλα με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» σε ανοδική πορεία βρίσκεται και ο τομέας της στεγαστικής πίστης που περιλαμβάνει και τα επισκευαστικά δάνεια, με χαμηλότοκα δάνεια. Όπως έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, έχοντας πλέον απαλλαγεί από την μεγάλη πρόκληση των "κόκκινων" δανείων καθώς η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, επικεντρώνονται πλέον στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που περιλαμβάνει και στη στεγαστική πίστη, μέρος της οποίας είναι τα επισκευαστικά δάνεια.