Σκυρόδεμα που δεν ρυπαίνει
Σκυρόδεμα που δεν ρυπαίνει

Σκυρόδεμα που δεν ρυπαίνει

Ο επικεφαλής του τμήματος Corporate Venture Capital της CEMEX πιστεύει πως το τσιμέντο μπορεί να γίνει πράσινο.
Βάλια Πολίτη
07.02.2022

Το τσιμέντο έχει αποτελέσει το θεμέλιο του δομημένου περιβάλλοντος για χιλιετίες. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη επιτυχία του ως οικοδομικού υλικού και η πανταχού παρουσία του στον σύγχρονο κόσμο αποδεικνύεται ολοένα και πιο προβληματική για το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια γνωστού podcast της Blackstock Consulting, ο Gonzalo Galindo, επικεφαλής του τμήματος Corporate Venture Capital της CEMEX, τόνισε την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο: της κατασκευής τσιμέντου. Τα επιστημονικά δεδομένα και η ολιστική προσέγγιση, βρίσκονται στο επίκεντρο των λύσεων.

Το τσιμέντο ευθύνεται σήμερα για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Το πρόβλημα ξεκινά με την ίδια την παραγωγή σκυροδέματος. Το τσιμέντο αποτελεί το κύριο συστατικό του σκυροδέματος και η παραγωγή του απαιτεί θερμότητα, η οποία φτάνει μέχρι και τους 1700οC. Μέχρι να φύγει το σκυρόδεμα από το εργοστάσιο, το 88% των εκπομπών που θα παράγει κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν ήδη δημιουργηθεί. Επομένως, βασικός παράγοντας για την επίτευξη του net zero, είναι η εύρεση οικολογικών λύσεων για την τροφοδοσία των κλιβάνων παραγωγής τσιμέντου.

«Πειραματιζόμαστε με το μείγμα καυσίμων τα τελευταία τριάντα χρόνια», δήλωσε ο κος Galindo. Η βελτιωμένη απόδοση καυσίμου σημαίνει ότι οι κλίβανοι καίνε λιγότερο καύσιμο και αυτό μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον η τσιμεντοβιομηχανία θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος, και μπορεί να καταστεί δυνατός μόνο μέσα από επενδύσεις σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας, με ικανότητα παραγωγής αρκετή θερμότητα για βιομηχανικές χημικές αντιδράσεις. Η CEMEX ελπίζει να κάνει δοκιμαστική χρήση ενός ηλιακού κλίβανου κατά το τρέχων έτος, ο οποίος θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε βιομηχανική κλίμακα έως το 2023.

Το άλλο σκέλος του προβλήματος, είναι ότι η χημική αντίδραση που απαιτείται για την παραγωγή τσιμέντου, παράγει αναγκαστικά διοξείδιο του άνθρακα ως υποπροϊόν, το οποίο, σύμφωνα με τον κο Galindo, δημιουργεί περίπου το 60% του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την παραγωγή. «Και αυτή η χημική αντίδραση δεν θα αλλάξει» σημειώνει. Η απάντηση είναι να γίνουν επενδύσεις σε εταιρείες ανάκτησης διοξειδίου του άνθρακα, μιας διαδικασίας που αφαιρεί τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τον αποθηκεύει.

Επιπλέον, σημαντική είναι η συνεισφορά εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, οι οποίες είναι σε θέση να μειώσουν τα απόβλητα στις κατασκευές. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι έως και το 30% των οικοδομικών υλικών που παραδίδονται στα εργοτάξια, μπορούν να καταλήξουν σε απόβλητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Saalg Geomechanics, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τη συμπεριφορά διαφορετικών τύπων εδάφους κατά την κατασκευή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθά στην κατασκευή ασφαλών θεμελίων, μειώνοντας την ποσότητα σκυροδέματος.