Στον Ινδό αρχιτέκτονα Μπαλκρίσνα Ντόσι το φετινό βραβείο RIBA

Στον Ινδό αρχιτέκτονα Μπαλκρίσνα Ντόσι το φετινό βραβείο RIBA

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
09.12.2021

Στον 94χρονο Ινδό αρχιτέκτονα Balkrishna Doshi, παλιό συνεργάτη του Λε Κορμπιζιέ, απονεμήθηκε το φετινό χρυσό μετάλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA)

Η διάκριση, η οποία εγκρίνεται από την Αυτή Μεγαλειότητα Βασίλισσα της Αγγλίας απονέμεται κάθε χρόνο από το 1848, σε αρχιτέκτονες ή πρακτικές ως αναγνώριση του συνολικού τους έργου και του αντίκτυπου που αυτό έχει στην εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο Balkrishna Vithaldas Doshi, OAL, (γεννημένος στις 26 Αυγούστου 1927) είναι ο σημαντικότερος Ινδός αρχιτέκτονας. Έχοντας εργαστεί κοντά στον Le Corbusier και τον Louis Kahn, είναι πρωτεργάτης της μοντέρνας και μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής στην Ινδία.

Τα πιο σημαντικά του κτίρια είναι το IIM Bangalore, το IIM Udaipur, το NIFT Delhi, το Amdavad ni Gufa, το Πανεπιστήμιο CEPT και η ανάπτυξη του Aranya Low Cost Housing στο Indore που τιμήθηκε με το βραβείο Aga Khan για την Αρχιτεκτονική.

Το 2018, έγινε ο πρώτος Ινδός αρχιτέκτονας που έλαβε το Pritzker Architecture Prize, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στην αρχιτεκτονική