Επενδυτικό πρόγραμμα €316 εκατ. μεταμορφώνει το χαρτοφυλάκιο της Noval Property
Επενδυτικό πρόγραμμα €316 εκατ. μεταμορφώνει το χαρτοφυλάκιο της Noval Property

Επενδυτικό πρόγραμμα €316 εκατ. μεταμορφώνει το χαρτοφυλάκιο της Noval Property

Σε τρεις βασικούς πυλώνες η ανάπτυξη της ΑΕΕΑΠ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.11.2021

Επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους €316 εκατ. θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η Noval Property ΑΕΕΑΠ το οποίο εστιάζεται κυρίως σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Στην αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων, κυρίως βιομηχανικών ή πρώην βιομηχανικών, στην απόκτηση ή ανέγερση νέων όπως το Project στο πρώην ακίνητο της Kodak και στην ενεργειακή διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 43 ακίνητα (42 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία) τα οποία αφορούν κυρίως σε πρώην βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Βιοχάλκο, τοποθετημένα εντός του αστικού ιστού σε καλά σημεία και κατάλληλα για αξιοποίηση μικτών χρήσεων.

Οπως δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας σε παρουσίαση της έκδοσης Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου με το ομόλογο ύψους €120 εκατ. αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο το οποίο διαθέτει σταθερές και μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, που προβλέπουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Οπως είπε ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Δ/νων Σύμβουλος της Noval Property ανάλογα με το είδος του ακινήτου η μισθωτική απόδοση ποικίλλει, ενώ το ετησιοποιημένο μίσθωμα είναι περίπου €21,4 εκατ.

Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος θα διατεθεί περίπου το 31% του Ομολόγου και για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η Noval σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια. 


Το "πράσινο" επενδυτικό πρόγραμμα

Οσον αφορά στις επενδύσεις του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, ύψους €231εκατ. αφορούν σε:

α) Υπό ανάπτυξη συγκρότημα κτηρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. και αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED, μέσω της εταιρείας THE GRID Α.Ε. (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital). Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από την THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου 48,7 εκατ. (77,3 εκατ. περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021), το 50% του οποίου, δηλαδή 24,4 εκατ. (38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στη Noval.

β) Υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

γ) Ανακατασκευή του κτηρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτήριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο θα πραγματοποιηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 8 εκατ. την περίοδο 2022-2024.

δ) Υπό ανάπτυξη νέο κτήριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με διεθνή πιστοποίηση κατά LEED, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 22 εκατ. την περίοδο 2022-2025 (για την ανάπτυξη του εν λόγω νέου κτηρίου αποκτήθηκαν τα δύο οικόπεδα επί της οδού Χειμάρρας). 

ε) Υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 10 εκατ. την περίοδο 2022 – 2024.

Εκτός από τις επενδύσεις επί των υφιστάμενων ακινήτων της, το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval περιλαμβάνει δυνητικές Πράσινες Επενδύσεις σε νέα ακίνητα για τις οποίες έχει ήδη διενεργηθεί ή διενεργείται ενδελεχής έλεγχος (due diligence) ή και συζητούνται συμβατικά κείμενα, κυρίως στις κατηγορίες των γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, logistics και κατοικιών, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου €85 εκατ.