Super deal: Η Eurobank Properties αγόρασε με 50 εκατ. τα 4 Praktiker
Super deal: Η Eurobank Properties αγόρασε με 50 εκατ. τα 4 Praktiker

Super deal: Η Eurobank Properties αγόρασε με 50 εκατ. τα 4 Praktiker

Μετά απο διαπραγμάτευση έντεκα μηνών υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα diesterss deals στην ελληνική αγορά το οποίο είχε προαναγγείλει σε εκδήλωση του περιοδικού RE+D στην ΜΙΡΙΜ
10.12.2013

Μετά απο διαπραγμάτευση έντεκα μηνών υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα distressed deals στην ελληνική αγορά το οποίο είχε προαναγγείλει σε εκδήλωση του περιοδικού RE+D στην ΜΙΡΙΜ ο διεθύνων της Properties κ. Γιώργος Χρυσικός

Μετά απο διαπραγμάτευση έντεκα μηνών υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα distressed deals στην ελληνική αγορά το οποίο είχε προαναγγείλει σε εκδήλωση του περιοδικού RE+D στην ΜΙΡΙΜ ο διεθύνων της Properties κ. Γιώργος Χρυσικός.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΕΕΑΠ συμφώνησε για την αγορά των τεσσάρων κτιρίων σε Ελληνικό, Αιγάλεω, Ταύρο και Θεσσαλονίκη που φιλοξενούν τη μεγάλη γερμανική αλυσίδα Praktiker.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 65.100 τ.μ., εκ των οποίων τα 53.500 τμ αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 11.600 τ.μ. σε βοηθητικούς υπόγειους χώρους, ενώ ορισμένα ακίνητα διαθέτουν και υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης.

Tο τίμημα για την εξαγορά έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ. Πριν μερικά χρόνια τα ίδια ακίνητα είχαν αγοραστεί έναντι ποσού γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου η Eurobank Properties προχώρησε σε ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό deal για την ίδια.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια απόδοση που κρίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς ξεπερνά το 12% ενώ η εκτιμώμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 700 ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα χαμηλό.

Η super συμφωνία για την Eurobank Properties μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη καθώς ειδικά στο ακίνητο στο Ελληνικό υπάρχει υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον από το νέο ιδιοκτήτη.

Βεβαίως, η τελική απόδοση μπορεί να μειωθεί από το 12% καθώς ενδέχεται να γίνουν διαπραγματεύσεις με την γερμανική αλυσίδα για μείωση του ενοικίου που θα καταβάλλει, λόγω της κρίσης αλλά και της αλλαγής στρατηγικής της μητρικής εταιρείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Γνώστες του ελληνικού real estate αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο distressed deal που γίνεται στην Ελλάδα, από ελληνική εταιρεία κι έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων συμφωνιών που έγιναν μέσα στο 2013 και έβγαλαν το ελληνικό real estate από την αφάνεια των προηγούμενων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό η επιφάνεια των χώρων πώλησης είναι 7.940 τ.μ. με 205 θέσεις στάθμευσης, στον Ταύρο είναι 9.790 τ.μ. με 310 θέσεις στάθμευσης, στο Αιγάλεω οι χώροι πώλησης είναι 8.395 τ.μ. με 340 θέσεις πάρνκινγκ και στη Θεσσαλονίκη είναι 9.650 τ.μ. με 590 θέσεις στάθμευσης.

Η Praktiker
Τα εγκαίνια του πρώτου της καταστήματος της Praktiker Hellas στο Ελληνικό, έγιναν τον Νοέμβριο 1991. Η Praktiker Hellas διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τεχνικών πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα με 14 καταστήματα συνολικής έκτασης 87.000 τ.μ. και 45.000 προϊόντα. Τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος έγιναν στο Ελληνικό τον Νοέμβριο του 1991 και σηματοδότησαν την εισαγωγή της φιλοσοφίας «Φτιάξ' το μόνος σου» (Do-it-Yourself) στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Ιούλιο η μητρική γερμανική εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πουλά τις κερδοφόρες θυγατρικές της σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Praktiker Hellas. Το 2012 κατέγραψε κύκλο εργασιών 196 εκ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκ. ευρώ ενώ έχει περί τα 6 εκατ. πελάτες το χρόνο.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αποτίμηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου που κατείχε για πολλά χρόνια η Rockspring στα €52 εκατ. , ενώ το συγκεκριμένο πακέτο από τον ξένο θεσμικό επενδυτή είχε αγοραστεί με δάνειο της HSBC.

H ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επισημποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του 2013.