"Τα λεφτά μας πίσω!" φώναζαν επενδυτές έξω από τα κεντρικά της Evergrande
"Τα λεφτά μας πίσω!" φώναζαν επενδυτές έξω από τα κεντρικά της Evergrande

"Τα λεφτά μας πίσω!" φώναζαν επενδυτές έξω από τα κεντρικά της Evergrande

Ανοδικά κινείται η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο.
RE+D magazine
04.01.2022

Με συνθήματα όπως "τα λεφτά μας πίσω" αρκετοί επενδυτές διαδήλωσαν σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κινεζικού ομίλου αξιοποίησης ακινήτων Evergrande στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters περίπου 100 δυσαρεστημένοι επενδυτές αλλά και προμηθευτές της εταιρείας διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στην Κίνα με "φόντο" και τις χθεσινές εξελίξεις όπου η μετοχή έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης εν αναμονή "εσωτερικών πληροφοριών" όπως είπε η εταιρεία.

Η Evergrande ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 39% για το 2021 σε ετήσια βάση φθάνοντας στα $69,5 δισ. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι έλαβε εντολή κατεδάφισης 39 κτιρίων στη νήσο Χαϊνάν τονίζοντας ότι θα επικοινωνήσει με τις αρχές για να λυθεί το θέμα με τον "κατάλληλο τρόπο". Πριν λίγες ημέρες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τα σχέδιά της για την αποπληρωμή επενδυτών σε προϊόντα της ανακοινώνοντας ότι ο κάθε επενδυτής μπορεί να περιμένει 8.000 γιουάν (1.256 δολάρια) τον μήνα για πληρωμή κεφαλαίου επί τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανεξάρτητα από τον χρόνο ωρίμανσης της επένδυσης.

Η Evergrande, που έχει χρέη πάνω από 300 δισ. δολάρια, είχε συμφωνήσει προηγουμένως να αποπληρώνει το 10% στο τέλος του μήνα που έληγε το προϊόν, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Η αλλαγή στάσης προκάλεσε τον φόβο στους επενδυτές ότι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, και είμαι φοβισμένος, αλλά αν δεν παλέψουμε για τα δικαιώματά μας θα είναι χειρότερο», δήλωσε μία συνταξιούχος που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, σημειώνοντας ότι είχε επενδύσει ένα εκατομμύριο γιουάν στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της Evergrande.

«Η οικονομία δεν είναι καλή αυτή την ώρα, αυτοί είναι απλοί άνθρωποι και χρειάζονται τα χρήματα αυτά για τα παιδιά τους, για να στηρίξουν τους γονείς τους», πρόσθεσε.