Το Fotografiska στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο
Το Fotografiska στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο

Το Fotografiska στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο

RE+D magazine
07.12.2021

Την επέκτασή της σε Μαϊάμι, Βερολίνο και Σαγκάη σχεδιάζει εντός των επόμενων δυο ετών η γκαλερί Fotografiska που στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο.

Το 2010, άνοιξε το πρώτο Fotografiska στη Στοκχόλμη και το 2019 επεκτάθηκε στη Νέα Υόρκη και το Ταλίν. «Η ιδέα για το Fotografiska ήταν πάντα να προσκαλεί πολιτιστικά φιλοπερίεργο κοινό να δει τέχνη μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον» υπογράμμισε, σε ανακοίνωση, ο Yoram Roth, εκτελεστικός πρόεδρος της Culture Works, της μητρικής εταιρείας.

«Στο Fotografiska εισάγουμε στη συνολική εμπειρία την αίσθηση της φιλοξενίας και της κοινότητας, και γνωρίζουμε ότι αυτή η αίσθηση του ανήκειν, της σύνδεσης και της έμπνευσης από τη φωτογραφία θα εκτιμηθεί από όλον τον πλανήτη» πρόσθεσε. Το μουσείο θα εξακολουθεί να εστιάζει σε εκθέσεις φωτογραφίας και «έργων βασισμένων σε ταινίες» που συνδυάζουν το «υπερ-σύγχρονο» με show τα οποία στοχεύουν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το με εμβαδόν 5.388 τετραγωνικά μέτρα Fotografiska Berlin θα είναι στο πρώην Kunsthaus Tacheles, κτήριο το οποίο ανεγέρθηκε το 1908 ως πολυκατάστημα ιδιοκτησίας Γερμανοεβραίων. Το κτήριο ήδη αναδιαμορφώνεται από τα γραφεία Herzog & de Meuron και Studio Aisslinger, και τα εγκαίνιά του είναι προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στη Σαγκάη, το Fotografiska θα εγκατασταθεί σε ένα με εμβαδόν 4.645 τετραγωνικών μέτρων συγκρότημα αποθηκών το οποίο αναδιαμορφώνεται από το γραφείο Neri&Hu.

Το 2023 προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί το με εμβαδόν 3.901 τετραγωνικά μέτρα Fotografiska Miami στην Allapattah, μέσα σε ένα βιομηχανικό κτήριο το οποίο ανακαινίζεται από το γραφείο Rockwell Group. Θα είναι ακριβώς απέναντι από το Superblue, το οποίο ειδικεύεται σε βιωματική τέχνη και δίπλα από το Rubell Museum.