Τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης
Τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των €407.900.000.
RE+D magazine
28.12.2021

Για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις, δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του δημοτικού προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των 407.900.000 ευρώ. Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό “απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο -καθώς αντανακλά τη βούλησή μας να πάμε καλύτερα, πιο δυνατά, πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη- αλλά και αναπτυξιακό, με ποσοτικούς, ποιοτικούς και μετρήσιμους στόχους”.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του δημοτικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αυτός ενσωματώνει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, που ανέρχεται στο ύψος των 37 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συστηματική προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να διεκδικεί πόρους μέσα από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να προχωρούν σημαντικά έργα χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες.

“Στη νέα πραγματικότητα οι δήμοι θα κριθούν από την ετοιμότητά τους, την ωριμότητά τους και από την πληρότητα των σχεδίων τους. Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ διαμορφώνουν ένα πλέγμα ευκαιριών. Στόχος μας είναι να αποσπάσουμε τα μέγιστα για τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε ο Δήμαρχος.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, στον δημοτικό προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά καταγράφεται μια σημαντική αύξηση κατά 26% στα κονδύλια που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία για το 2022 ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 47 εκατ. ευρώ το 2020.

Πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στη μείωση των δημοτικών τελών κατά περίπου 30% οριζόντια για όλους αλλά και στις διευκολύνσεις μέσα από απαλλαγές και ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.