Τουρκία: Ραγδαία άνοδος στις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου
Τουρκία: Ραγδαία άνοδος στις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου

Τουρκία: Ραγδαία άνοδος στις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου

RE+D magazine
03.01.2022

Με τον πληθωρισμό να "καλπάζει" και την ακρίβεια να έχει χτυπήσει την πόρτα σε όλα τα νοικοκυριά της Τουρκίας τώρα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ραγδαία άνοδο στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Με το... "καλή χρονιά" η Τουρκική κυβέρνηση αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέβασε γι΄άλλη μια φορά τους μηνιαίους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.