Τρισδιάστατη εκτύπωση με τσιμέντο αλλάζει τα δεδομένα στις κατασκευές
Τρισδιάστατη εκτύπωση με τσιμέντο αλλάζει τα δεδομένα στις κατασκευές

Τρισδιάστατη εκτύπωση με τσιμέντο αλλάζει τα δεδομένα στις κατασκευές

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
28.01.2022

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας κατασκευής ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα επιτεύγματα. Βασίζεται σε μεθόδους ψηφιακής αρχιτεκτονικής σχεδίασης και συστήματα ελέγχου ρομποτικού αυτοματισμού και αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο, έξυπνη προσέγγιση στην κατασκευή κτιρίων, συνδυάζοντας την τρισδιάστατη εκτύπωση με τη μοναδική τεχνολογία υλικών σκυροδέματος.

Αυτή η τεχνολογία έχει πολλά πλεονεκτήματα: χαμηλότερο κόστος εργασίας, αποτελεσματική παραγωγή, χαμηλό κόστος κατασκευής και υψηλή ποιότητα ανάλυσης. Επιπλέον, βοηθά στη δημιουργία προσιτών ευκαιριών στέγασης καθώς το κόστος κατασκευής για ένα σπίτι με απλό εσωτερικό είναι κάτω από $300 ανά τμ όταν κατασκευάζεται με τοπικά υλικά και εργασία.

Στον εξοπλισμό τρισδιάστατης εκτύπωσης, ο ρομποτικός βραχίονας και το εργαλείο εκτύπωσης είναι τοποθετημένα στην ανυψωτική πλατφόρμα, ενώ ένα μηχάνημα που περιέχει τον φορτωτή, το μίξερ και το υλικό εκτύπωσης τοποθετείται στην πλατφόρμα ρυμούλκησης. Η πλατφόρμα χρειάζεται μόνο δύο εργάτες για να τη λειτουργήσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκτύπωσης ολόκληρου του σπιτιού. 

Πρόσφατα η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευάσει μια αγροικία 106 τμ στο χωριό Wujiazhuang, Zhangjiakou.

Η αγροικία περιλαμβάνει τρία μεγάλα δωμάτια (ένα σαλόνι και δύο υπνοδωμάτια) με τοξωτές στέγες και δύο μικρά δωμάτια (κουζίνα και μπάνιο) με επίπεδες στέγες.

Τρία σετ κινητού ρομποτικού εξοπλισμού 3DP, τοποθετημένα κατά μήκος του άξονα καθενός από τα μεγάλα δωμάτια, εκτύπωσαν την αγροικία. Το θεμέλιο και ο τοίχος τυπώθηκαν απευθείας επί τόπου και οι τοξωτές στέγες τυπώθηκαν παράλληλα έξω από το κτίριο. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκτύπωσης, ένας γερανός σήκωσε τις τοξωτές στέγες στον προηγουμένως τυπωμένο τοίχο.

Τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα είχαν από την αρχή της διαδικασίας αποτυπώσει τη φυσική δομή, το σχεδιασμό του εσωτερικού, των υδραυλικών και ηλεκτρικών συστημάτων, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της εκτύπωσης και ολοκλήρωσης του έργου.