UBS: σε ποιους κλάδους ποντάρουν οι επενδυτές παγκοσμίως
UBS: σε ποιους κλάδους ποντάρουν οι επενδυτές παγκοσμίως

UBS: σε ποιους κλάδους ποντάρουν οι επενδυτές παγκοσμίως

Αρκετοί διαβλέπουν ευκαιρίες να δανειστούν και να προβούν σε αλλαγές χαρτοφυλακίου.
RE+D magazine
09.02.2022

Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μερικές από τις βασικές ανησυχίες για επενδυτές που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα (HNWI), σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) από την UBS.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 επενδυτές και 1.200 επικεφαλής επιχειρήσεων σε 15 αγορές παγκοσμίως, οι υψηλότερες τιμές των βασικών αγαθών, της βενζίνης και της ενέργειας προβληματίζουν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

ubs_IS_4Q4.jpg

Παρότι ο βαθμός οικονομικής αισιοδοξίας έχει σημειώσει ελαφρά κάμψη, οι επενδυτές δείχνουν να διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στα χρηματιστήρια για τους επόμενους έξι μήνες, αφού αρκετοί διαβλέπουν ευκαιρίες να δανειστούν και να προβούν σε αλλαγές χαρτοφυλακίου.

Τα δύο τρίτα των επενδυτών κατέχουν περισσότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών ισχυρίζονται ότι «αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία» για να επενδύσουν. Εάν όντως αποφασίσουν να προβούν σε επενδύσεις, 6 στους 10 επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστικούς κλάδους την τεχνολογία (63%) και την υγειονομική περίθαλψη (59%).

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πιστεύουν οτι οι επιχειρήσεις τους θα ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, το αυξανόμενο κόστος υλικών και τις αυξήσεις των φόρων. Το 44% σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις νέου προσωπικού και σχεδόν οι μισοί να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη δική τους επιχείρηση. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μετατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων. Το 69% προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, ενώ το 67% στον τόπο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Ευρήματα έρευνας ανά περιοχή


ΗΠΑ

Ο προβληματισμός σχετικά με τις αυξήσεις φόρων έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα αυτό το τρίμηνο και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν έρθει στο προσκήνιο, κυρίως για όσους επενδυτές θέλουν η τρέχουσα διοίκηση να θέσει τον έλεγχο του πληθωρισμού ως βασική προτεραιότητα (82%). Οι επενδυτές των ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2022, με σχεδόν τους μισούς να ανησυχούν για πιθανή ύφεση της αγοράς. Εν μέσω της αστάθειας και μεταβλητότητας της αγοράς, οι επενδυτές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν μετοχές και αντισταθμιστές χαρτοφυλακίου, να κάνουν χρήση μετρητών ή και να δανειστούν προτού επέλθουν πιθανές αυξήσεις επιτοκίων, με τη μορφή νέων ή αναχρηματοδοτούμενων υποθηκών, και δανειοδότησης βάσει τίτλων (SBL).

Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μειώθηκε σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021, με έξι στους 10 (58%) επενδυτές να αισθάνονται αισιόδοξοι για την οικονομία της περιφέρειας και το 59% των επενδυτών να είναι θετικά διακείμενο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχών στην περιοχή τους. Η κάμψη της αισιοδοξίας έχει επηρεάσει εξίσου τα επενδυτικά τους σχέδια. Το 52% σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο κατά τους επόμενους έξι μήνες, από 60% το τρίτο τρίμηνο.

Ευρώπη (εκτός Ελβετίας)

Η αισιοδοξία των Ευρωπαίων επενδυτών έχει υποχωρήσει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο τρίμηνο, με το 68% των Ευρωπαίων επενδυτών να νιώθει -έστω προσωρινή- αισιοδοξία για την οικονομία της περιφέρειας. Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία στις μετοχές έχει επίσης υποχωρήσει, με το 43% να σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.

Ελβετία

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, η αισιοδοξία των Ελβετών επενδυτών είναι αυξημένη από το περασμένο τρίμηνο, με το 68% να μην προβληματίζεται για την οικονομία τους βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από το τρίτο τρίμηνο του 21. Το 68% των Ελβετών επενδυτών είναι αισιόδοξο για τις ελβετικές μετοχές, από 46% το τρίτο τρίμηνο. Παρά την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, οι επενδυτές παραμένουν το ίδιο επιφυλακτικοί στο εγγύς μέλλον, με μόνο τρεις στους 10 να σκοπεύουν να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις στους επόμενους έξι μήνες.

Ασία και Χώρες Ειρηνικού

Στην Ασία, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία για την τοπική οικονομία βρίσκεται στο 63%, σε παρόμοιο επίπεδο με το 3ο τρίμηνο του 2021. Έξι στους δέκα (63%) Ασιάτες επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις εξάμηνες προοπτικές για τις μετοχές στην περιφέρειά τους και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.

ubs_IS_4Q3.jpg

UBS