UBS: Οι αγορές έτοιμες να ξεπεράσουν τους “σκοπέλους”. Οι κίνδυνοι για το real estate.
UBS: Οι αγορές έτοιμες να ξεπεράσουν τους “σκοπέλους”. Οι κίνδυνοι για το real estate.

UBS: Οι αγορές έτοιμες να ξεπεράσουν τους “σκοπέλους”. Οι κίνδυνοι για το real estate.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και σε εναλλακτικές επενδύσεις
RE+D magazine
18.11.2021

Η διακοπή στο ράλι των μετοχών και των ομολόγων έδειξαν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα.

Οι ανησυχίες για τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό βοήθησαν την απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σε υψηλό μετά την πανδημία 1,27% μέσα σε μια νύχτα. Η απόδοση του 10ετους σκαρφάλωσε στο 1,63%. 

Ωστόσο, όπως λέει ο Mark Haefele, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της UBS Global Wealth Management εκτιμάται ότι οι αγορές μπορούν να επαναλάβουν την ανοδική κίνηση και τα τελευταία σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν.


Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

  1. Η στρατηγική της FED παραμένει προσηλωμένη σε ένα προσεκτικό ρυθμό υπό τον Πάουηλ ή έναν πιθανό διάδοχο.

  2. Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ παρέχει ένα θετικό υπόβαθρο, με το νέο πακέτο σημαντικών έργων υποδομών ύψους $1 τρις που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

  3. Η σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν γίνει καλύτερες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και σε εναλλακτικές επενδύσεις δηλαδή μη παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνουν αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, private equity, ακίνητα και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (συλλογικά, εναλλακτικές επενδύσεις). "Οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους και να τους αποδεχτούν" λέει ο Haefele.


Οσον αφορά στον κλάδο των ακινήτων επισημαίνoνται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το χρέος, δυσμενείς αλλαγές στην γενική πορεία της οικονομίας ή σε τοπικό επίπεδο αγοράς, αλλαγές σε νόμους ή κανονισμούς της κυβέρνησης, φορολογίας, αλλά και κινδύνους που σχετίζονται με κεφαλαιακές απαιτήσεις. Πέραν αυτών επισημαίνονται οι κίνδυνοι που αφορούν σε ορισμένα ακίνητα, κινδύνοι που σχετίζονται με την φορολογική νομοθεσία.

UBS