Χρηματοδότηση ρεκόρ από την ΕΤΕπ για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας
Χρηματοδότηση ρεκόρ από την ΕΤΕπ για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας

Χρηματοδότηση ρεκόρ από την ΕΤΕπ για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ για την κατασκευή ενός μόνο έργου στην Ελλάδα.
RE+D magazine
08.02.2022

Στην υπογραφή της νέας σύμβασης χρηματοδότησης ποσού €580 εκατ. που αφορά στην κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Αττικό Μετρό ΑΕ.

Το δάνειο διάρκειας 30 ετών σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκοινωνιακού έργου στη χώρα, ενώ από πλευράς ΕΤΕπ, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ για την κατασκευή ενός και μόνο έργου στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση αφορά στο Τμήμα Α' - Άλσος Βεΐκου - Γουδή, που αποτελεί τη μεγαλύτερη «διαδρομή» Μετρό που έχει κατασκευασθεί ποτέ στην Αθήνα, ενώ το δάνειο συνιστά το δεύτερο τμήμα της χρηματοδότησης συνολικού ύψους €730 εκατ. που έχει δοθεί από την ΕΤΕπ για το έργο.

Οι υπογραφές "έπεσαν" στα κεντρικά γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χρηματοδοτική στήριξη παρέχεται σε συνέχεια την πρώτης δανειακής σύμβασης που υπεγράφη το 2019, βάσει της οποίας η Αττικό Μετρό ΑΕ απεδέχθη την υποστήριξη της ΕΤΕπ με το ποσό των €150 εκατ. από τη συνολική εγκεκριμένη πίστωση. Το εν λόγω ποσό εκταμιεύθηκε στις 30.11.21.