17 Ιούν 2026

Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας βλέπουν οι CEOs

  • RE+D Magazine

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος επηρέασαν αρνητικά τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σημάδια επιβράδυνσης στο οικονομικό κλίμα των CEOs καταγράφει η ΕΑΣΕ-ICAP CRIFΑσθενέστερη η εικόνα της οικονομίας στα μάτια των CEOs

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΑΣΕ και της ICAP CRIF, στην οποία συμμετείχαν 2.674 Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 138 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2026, έναντι 160 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.

Η υποχώρηση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη ένταση στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να εκφράζουν ανησυχίες για τον χρόνο αποκατάστασης της ομαλότητας στις αγορές ενέργειας και τις επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τόσο ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης όσο και ο δείκτης προσδοκιών κατέγραψαν σημαντική πτώση, στις 135 και 141 μονάδες αντίστοιχα, από 157 και 163 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία. Μόλις το 11% των CEOs εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, έναντι 29% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο σχετικός δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 142 μονάδες από 187.

Αντίστοιχη επιδείνωση καταγράφεται και στις εκτιμήσεις για τους κλάδους δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι οι κλάδοι τους θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε ένα χρόνο περιορίστηκε στο 19% από 35% το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις ίδιες τις εταιρείες τους. Σχεδόν ένας στους δύο CEOs (47%) αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησής του μέσα στο επόμενο έτος, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται στο 52%.

Ανθεκτικότητα καταγράφεται και στην αγορά εργασίας. Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε οριακή άνοδο, ενώ το 40% των CEOs εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους θα αυξηθεί το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Το 84% των CEOs εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράν θα έχει υψηλή επίδραση στο ενεργειακό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ στις βιομηχανικές επιχειρήσεις το ποσοστό φθάνει το 100%.

Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα επικεφαλής επιχειρήσεων θεωρούν ότι η ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό το 2026. Συγκεκριμένα, το 70% προβλέπει αρνητική επίδραση στα τουριστικά έσοδα και επιπλέον το 9% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο σύμβουλος διοίκησης της ΕΑΣΕ, Βασίλης Ραμπάτ, σημείωσε ότι η πτώση του δείκτη αντανακλά την αυξημένη επιφυλακτικότητα των CEOs απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις συνέπειές τους για το ενεργειακό κόστος και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες για την πορεία των ίδιων των επιχειρήσεων και η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αποτελούν ενδείξεις προσαρμοστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree