"Αδύναμος" ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα σύμφωνα με την Goldman Sachs
"Αδύναμος" ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα σύμφωνα με την Goldman Sachs

"Αδύναμος" ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα σύμφωνα με την Goldman Sachs

RE+D magazine
12.06.2023

Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας αναμένεται να αντιμετωπίσει «επίμονη αδυναμία» για αρκετά χρόνια, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι τα προβλήματά του θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι αδυναμίες είναι ιδιαίτερα έντονες σε πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας και στη χρηματοδότηση ιδιωτών εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων, ανέφερε ο αμερικανικός όμιλος σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του την Κυριακή, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που έχουν ορκιστεί να μην χρησιμοποιήσουν τον τομέα ως βραχυπρόθεσμο μοχλό ανάπτυξης, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να το κάνουν αν και προσπαθούν ο κλάδος των ακινήτων να έχει λιγότερη εξάρτηση στο σύνολο της οικονομίας.

«Ως εκ τούτου, υποθέτουμε μόνο μια ανάκαμψη σε σχήμα L στον τομέα των ακινήτων τα επόμενα χρόνια», ανέφερε το σημείωμα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο τομέας ακινήτων της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί σε μια σοβαρή κρίση χρέους - που αρχικά προκλήθηκε από κυβερνητικές κινήσεις να χαλιναγωγήσουν το αυξημένο χρέος - με πολλούς developers να αθετούν τις πληρωμές καθώς αγωνίζονται να πουλήσουν διαμερίσματα και να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Παρόλο που οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει εκατοντάδες μέτρα για να στηρίξουν τον κλάδο και η κατάργηση των σκληρών περιορισμών για τον COVID τον Δεκέμβριο βοήθησε κάπως, το θετικό επενδυτικό κλίμα προς τον τομέα ήταν βραχυρόθεσμο.

«Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα της πολιτικής είναι να διαχειριστούμε την πολυετή επιβράδυνση παρά να δημιουργήσουμε έναν ανοδικό κύκλο», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρείται επανάληψη του προγράμματος ανακαίνισης 2015-18 με μετρητά για τις φτωχότερες αστικές περιοχές.

Η συρρίκνωση της τράπεζας γης και η υποτονική ζήτηση ακινήτων είναι πιθανό να εμποδίσουν τα σχέδια ενός αυξανόμενου αριθμού ιδιωτών εγχώριων developers που αναδιαρθρώνουν το χρέος τους για να αναζωογονήσουν την περιουσία τους, δήλωσαν οι ειδικοί της αγοράς.